Hero

Duik in je oude collectie: dit zijn de meest zeldzame Pokémon kaarten!

×
Ga terug naar het overzicht

Duik in je oude collectie: dit zijn de meest zeldzame Pokémon kaarten!

Heb je nog oude Pokémon kaarten in je kast liggen? Wie weet heb je een zeldzaam pareltje in je bezit zonder dat je het in de gaten hebt! Benieuwd naar de waarde van je Pokémon kaarten? In dit artikel zoomen we in op de meest zeldzame Pokémon kaarten en vertellen we je hoe je zeldzame kaarten herkent. 

Top 5 meest zeldzame Pokémon kaarten 

De meest zeldzame Pokémon kaarten zijn over het algemeen kaarten waarvan de oplage klein is. Dit zijn bijvoorbeeld kaarten die speciaal gedrukt zijn voor winnaars van Pokémon toernooien. Ook kaarten die drukfouten bevatten en later herzien zijn hebben een relatief kleine oplage en vallen onder gewilde zeldzame exemplaren. 

De zeldzaamste Pokémon kaarten gaan voor (tien)duizenden euro’s over de ‘toonbank’. Maak hieronder kennis met de meest zeldzame Pokémon kaarten! 

TIP: Geen van deze kaarten in je bezit? Dat wil niet zeggen dat jouw Pokémon kaarten niets waard zijn. Na deze top 5 vertellen we je hoe je je eigen Pokémon kaarten op zeldzaamheid en waarde controleert. 

#1 – Pikachu Illustrator 

In januari 1998 vond de Japanse CoroCoro Illustration Contest plaats, waarbij deze Pikachu Illustrator kaart aan de winnaars werd uitgereikt. Naar verwachting bestaan er 39 exemplaren, waarvan er slechts 12 in goede conditie gespot zijn. Eind 2019 werd dit collector’s item op een New Yorkse veilig voor ruim 175.000 euro verkocht! 

#2 – First Edition Charizard Holographic Shadowless 

Een Pokémon kaart van Charizard is er een die verzamelaars graag in hun collectie willen hebben. Niet alle Charizard kaarten zijn even zeldzaam, maar als je de Holographic Shadowless First Edition in je bezit hebt dan mag je zeker een gat in de lucht springen. Deze glimmende kaart kan je zomaar 10.000 euro opleveren.  

De reden dat deze kaart zo zeldzaam en moeilijk te verkrijgen is? Charizard mist een schaduw aan de rechterkant en onderkant van het Pokémon blok, hetgeen onder een ‘drukfout’ valt. De productie werd al snel aangepast waardoor er maar weinig van op de markt zijn. 

#3 – Trophy Pikachu Trainer No. 1 

Daar hebben we Pikachu weer, deze keer met een trofee in de hand! Als je deze holografische Trainer kaart in je bezit hebt dan is de kans groot dat je een officieel Trading Card Game wereldkampioenschap hebt gewonnen. De waarde wordt geschat rond de 10.000 euro, maar tot nu toe kun je ze niet vinden op de markt, dus het zou ons niet verbazen als deze ooit voor veel meer geld geveild wordt. 

#4 – Prerelease Raichu 1999 

Niet alleen Pikachu is populair onder de zeldzame kaarten, maar ook zijn evolutie Raichu mag er zijn. Al vóór de officiële productlancering van Pokémon kaarten werd de Prerelease van Raichu weggegeven aan medewerkers. Het is niet bekend hoeveel er in omloop zijn, maar naar verwachting komt dit aantal niet boven de tien uit.  

Je herkent de kaart zoals de naam al zegt aan het woord ‘Prerelease’ dat rechtsonder op de Pokémon afbeelding gedrukt is. Waarde? Die wordt geschat rond de 9.000 euro. 

#5 – Tropical Mega Battle Trainer 

In 1999 vond in Hawaii het Pokémon Trading Card Game Tournament plaats. Twaalf spelers mochten zich gelukkig prijzen met de Tropical Mega Battle, een Japanse Trainer Pokémon kaart waarop we Psyduck samen met Jigglypuff in een hangmat zien liggen. Wegens de schaarste van deze vrolijke kaart is die al eens voor ruim 8.500 verkocht. Dat is slapend rijk worden! 

Hoe herken je een zeldzame Pokémon kaart? 

Geen grote Pokémon toernooien gewonnen, medewerker van een Pokémon kaarten drukkerij geweest of onverwachts een kaart met ‘drukfout’ in handen gekregen? Er zijn nog genoeg andere Pokémon kaarten die in de categorie ‘zeldzaam’ vallen en die je een mooie bijverdienste opleveren. Mits je dat wilt natuurlijk, je kunt ze ook gewoon lekker in je collectie houden. Met onderstaande richtlijnen kun je in ieder geval beter inschatten hoe zeldzaam jouw kaarten zijn. 

Glimmende kaarten met sterren 

We vertelden je eerder al over de niveaus van zeldzaamheid, waarbij een Pokémon kaart met een of meerdere zwarte sterren als symbool rechts onderin de kaart erop wijst dat het om een zeldzame kaart gaat. 

Is de kaart dan ook nog glimmend, oftewel holografisch? Dan is de kaart nog zeldzamer. Behandel deze kaarten met zorg en voorkom beschadigingen, want deze ‘Holo Rare’ Pokémon kaarten kunnen je wellicht heel wat geld opleveren. 

Hoe eerder gedrukt, hoe zeldzamer 

Over het algemeen geldt dat kaarten uit de eerste generatie het meest zeldzaam zijn. Dit zijn Pokémon kaarten die uitgebracht zijn in 1999 en 2000 (Base Set 1 & 2, Jungle, Fossil, Team Rocket). Ging jij dus al vroeg mee in de Pokémon kaarten rage, dan is het zeker interessant om je eerste aankopen nog eens onder de loep te nemen. 

Heeft een kaart het labeltje ‘First Edition’ dan is dit de eerste druk geweest van een nieuwe kaartenserie. Deze kaarten zijn meer waard dan een latere druk van dezelfde serie. 

Shadowless en/of drukfouten 

In de top 5 zagen we de Holographic Shadowless Charizard al voorbijkomen, maar dat is niet de enige Pokémon kaart zonder schaduw die zeldzaam is. Zo zijn bijvoorbeeld de Shadowless Mew, Mewtwo, Blastoise, Venusaur, Chansey en Machamp ook gewild onder verzamelaars. Sowieso behoren alle kaarten zonder schaduw tot de zeldzamere in hun soort. Kijk dus of je eerste generatie Pokémon kaarten een schaduwrand missen bij het portret. 

Ook hebben sommige kaarten andere ‘drukfouten’, zoals het ontbreken van het zeldzaamheidssymbool rechtsonder. Deze kaarten zijn vaak ook meer waard, omdat er minder van gedrukt zijn. 

Gaat het om een Holo Bleed kaart, oftewel een kaart waarbij het glimmende gedeelte iets te ver naar buiten of binnen is gedrukt, dan kan dat zowel een positieve als negatieve impact op de waarde hebben, ook al komen deze kaarten minder voor. 

Té hoog verzamelnummer 

Onderaan de kaart vind je bij veel kaarten een verzamelnummer. Bij uitzondering zijn er Pokémon kaarten waarbij het eerste getal hoger is dan het tweede getal. Dit is zeer makkelijk te herkennen en mocht je de gelukkige bezitter zijn dan heb je een hele zeldzame kaart te pakken. Wat dacht je van de shining Gyarados met 65/64 of Lugia met 149/147? 

Promo’s en events kaarten 

De kans dat je een Pokémon kaart in je bezit hebt naar aanleiding van een event is niet gigantisch. Veel zeldzame kaarten werden namelijk uitgegeven bij grote toernooien, zoals de hierboven genoemde Pikachu Illustrator. Om deze in je bezit te hebben had je dus moeten meedoen én winnen. 

Mogelijk heb je wel een promo kaart in je collectie! Deze werden door de jaren heen op diverse plekken korte tijd weggegeven, bijvoorbeeld bij de bioscoop en McDonalds.  

Taal van de Pokémon kaart 

Ook de taal waarin de Pokémon kaart is afgedrukt heeft invloed op de zeldzaamheid. Zo kan de ene kaart in een bepaalde taal vaker of minder vaak gedrukt zijn. Het wil niet altijd zeggen dat zeldzamere kaarten in dit geval meer waard zijn, omdat de markt voor Engelse en Japanse kaarten momenteel het grootst is. Naar Nederlandse kaarten is minder vraag onder verzamelaars. 

Laat de waarde van je Pokémon kaarten schatten 

Denk je dat je zeldzame Pokémon kaarten in je collectie hebt? Of twijfel je en wil je overleggen met een expert? Ben je sowieso benieuwd naar de waarde van je Pokémon kaarten? Het zelf bepalen van de waarde van je Pokémon kaarten kan lastig zijn, maar gelukkig kun je bij ons terecht! Maak duidelijke foto’s van je kaarten en vraag vrijblijvend de waarde aan. Wij doen je binnen 48 uur een bod en bij interesse kun je je kaarten aan ons verkopen. 

Ik wil verkopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Dit zijn de 10 meest favoriete Pokémon volgens onderzoek

Een paar jaar geleden was er op Reddit een enquête in de subreddit van Pokémon, r/Pokémon. De enquête werd gehouden omdat ze erachter wilde komen of elke Pokémon de favoriet was van minstens een persoon.… Bekijk dit bericht

Introductie nieuw type Pokémon kaart in expansie Fusion Strike Sword & Shield!

12 november 2021 komt de 8e expansie van Sword & Shield Series uit: Fusion Strike. Dat betekent meer dan 260 nieuwe kaarten, met daarbij de introductie van de Fusion Strike… Bekijk dit bericht

Top 10 grootste Pokémon

Na een blog over de 10 kleinste Pokémon is het niet meer dan logisch om nu ook te kijken naar de 10 grootste Pokémon. Gek genoeg was dit iets lastiger om uit te zoeken, maar om deze lijst te… Bekijk dit bericht

Top 10 kleinste Pokémon

Toen Pokémon nog maar net begon, in 1996, waren er nog maar 151 Pokémon. Een paar decennia later zijn dit er maar liefst 898. Al die jaren zijn we continu… Bekijk dit bericht

Vier 25 jaar Pokémon met classic TCG expansie Celebrations

Het jaar 2021 is een speciaal jaar voor Pokémon, namelijk de viering van het 25-jarig bestaan! En dat is dan ook precies wat in de nieuwste Pokémon kaarten uitbreiding Celebrations… Bekijk dit bericht

Alles wat je wil weten over Pokémon Unite

Pokémon Unite is er dan eindelijk! Net als alle andere Pokémon fans hebben wij hier lang naar uitgekeken. Samen met je vrienden kun je nu onvergetelijke gevechten aangaan met coole… Bekijk dit bericht

Nieuwe Pokémon kaarten expansie: Sword & Shield Evolving Skies!

We hebben er even op moeten wachten, maar na Sword & Shield Shilling Reign is vanaf 27 augustus 2021 de nieuwe Pokémon TCG Expansion Evolving Skies beschikbaar. Ook deze is… Bekijk dit bericht

Sword & Shield – Chilling Reign Pokémon kaarten expansie!

Op 18 juni 2021 komt er weer een nieuwe expansie van de Pokémon kaarten Sword & Shield collectie uit. Dit keer gaat het om Chilling Reign, de opvolger van Sword… Bekijk dit bericht

Wat is Pokémon Planet?

Ben je gek op Pokémon games en nog niet (zo) bekend met Pokémon Planet? Dan zit je goed in dit artikel. We vertellen je meer over deze online game met… Bekijk dit bericht

Wat is Pokémon kaarten graden en welke grades zijn er?

Zelf de waarde en staat van je Pokémon kaarten bepalen is vaak geen gemakkelijke klus. Daarom kun je je Pokémon kaarten laten graden door professionals. Hierbij kijken zij naar de… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart