Hero

Duik in je oude collectie: dit zijn de meest zeldzame Pokémon kaarten!

×
Ga terug naar het overzicht

Duik in je oude collectie: dit zijn de meest zeldzame Pokémon kaarten!

Heb je nog oude Pokémon kaarten in je kast liggen? Wie weet heb je een zeldzaam pareltje in je bezit zonder dat je het in de gaten hebt! Benieuwd naar de waarde van je Pokémon kaarten? In dit artikel zoomen we in op de meest zeldzame Pokémon kaarten en vertellen we je hoe je zeldzame kaarten herkent. 

Top 5 meest zeldzame Pokémon kaarten 

De meest zeldzame Pokémon kaarten zijn over het algemeen kaarten waarvan de oplage klein is. Dit zijn bijvoorbeeld kaarten die speciaal gedrukt zijn voor winnaars van Pokémon toernooien. Ook kaarten die drukfouten bevatten en later herzien zijn hebben een relatief kleine oplage en vallen onder gewilde zeldzame exemplaren. 

De zeldzaamste Pokémon kaarten gaan voor (tien)duizenden euro’s over de ‘toonbank’. Maak hieronder kennis met de meest zeldzame Pokémon kaarten! 

TIP: Geen van deze kaarten in je bezit? Dat wil niet zeggen dat jouw Pokémon kaarten niets waard zijn. Na deze top 5 vertellen we je hoe je je eigen Pokémon kaarten op zeldzaamheid en waarde controleert. 

#1 – Pikachu Illustrator 

In januari 1998 vond de Japanse CoroCoro Illustration Contest plaats, waarbij deze Pikachu Illustrator kaart aan de winnaars werd uitgereikt. Naar verwachting bestaan er 39 exemplaren, waarvan er slechts 12 in goede conditie gespot zijn. Eind 2019 werd dit collector’s item op een New Yorkse veilig voor ruim 175.000 euro verkocht! 

#2 – First Edition Charizard Holographic Shadowless 

Een Pokémon kaart van Charizard is er een die verzamelaars graag in hun collectie willen hebben. Niet alle Charizard kaarten zijn even zeldzaam, maar als je de Holographic Shadowless First Edition in je bezit hebt dan mag je zeker een gat in de lucht springen. Deze glimmende kaart kan je zomaar 10.000 euro opleveren.  

De reden dat deze kaart zo zeldzaam en moeilijk te verkrijgen is? Charizard mist een schaduw aan de rechterkant en onderkant van het Pokémon blok, hetgeen onder een ‘drukfout’ valt. De productie werd al snel aangepast waardoor er maar weinig van op de markt zijn. 

#3 – Trophy Pikachu Trainer No. 1 

Daar hebben we Pikachu weer, deze keer met een trofee in de hand! Als je deze holografische Trainer kaart in je bezit hebt dan is de kans groot dat je een officieel Trading Card Game wereldkampioenschap hebt gewonnen. De waarde wordt geschat rond de 10.000 euro, maar tot nu toe kun je ze niet vinden op de markt, dus het zou ons niet verbazen als deze ooit voor veel meer geld geveild wordt. 

#4 – Prerelease Raichu 1999 

Niet alleen Pikachu is populair onder de zeldzame kaarten, maar ook zijn evolutie Raichu mag er zijn. Al vóór de officiële productlancering van Pokémon kaarten werd de Prerelease van Raichu weggegeven aan medewerkers. Het is niet bekend hoeveel er in omloop zijn, maar naar verwachting komt dit aantal niet boven de tien uit.  

Je herkent de kaart zoals de naam al zegt aan het woord ‘Prerelease’ dat rechtsonder op de Pokémon afbeelding gedrukt is. Waarde? Die wordt geschat rond de 9.000 euro. 

#5 – Tropical Mega Battle Trainer 

In 1999 vond in Hawaii het Pokémon Trading Card Game Tournament plaats. Twaalf spelers mochten zich gelukkig prijzen met de Tropical Mega Battle, een Japanse Trainer Pokémon kaart waarop we Psyduck samen met Jigglypuff in een hangmat zien liggen. Wegens de schaarste van deze vrolijke kaart is die al eens voor ruim 8.500 verkocht. Dat is slapend rijk worden! 

Hoe herken je een zeldzame Pokémon kaart? 

Geen grote Pokémon toernooien gewonnen, medewerker van een Pokémon kaarten drukkerij geweest of onverwachts een kaart met ‘drukfout’ in handen gekregen? Er zijn nog genoeg andere Pokémon kaarten die in de categorie ‘zeldzaam’ vallen en die je een mooie bijverdienste opleveren. Mits je dat wilt natuurlijk, je kunt ze ook gewoon lekker in je collectie houden. Met onderstaande richtlijnen kun je in ieder geval beter inschatten hoe zeldzaam jouw kaarten zijn. 

Glimmende kaarten met sterren 

We vertelden je eerder al over de niveaus van zeldzaamheid, waarbij een Pokémon kaart met een of meerdere zwarte sterren als symbool rechts onderin de kaart erop wijst dat het om een zeldzame kaart gaat. 

Is de kaart dan ook nog glimmend, oftewel holografisch? Dan is de kaart nog zeldzamer. Behandel deze kaarten met zorg en voorkom beschadigingen, want deze ‘Holo Rare’ Pokémon kaarten kunnen je wellicht heel wat geld opleveren. 

Hoe eerder gedrukt, hoe zeldzamer 

Over het algemeen geldt dat kaarten uit de eerste generatie het meest zeldzaam zijn. Dit zijn Pokémon kaarten die uitgebracht zijn in 1999 en 2000 (Base Set 1 & 2, Jungle, Fossil, Team Rocket). Ging jij dus al vroeg mee in de Pokémon kaarten rage, dan is het zeker interessant om je eerste aankopen nog eens onder de loep te nemen. 

Heeft een kaart het labeltje ‘First Edition’ dan is dit de eerste druk geweest van een nieuwe kaartenserie. Deze kaarten zijn meer waard dan een latere druk van dezelfde serie. 

Shadowless en/of drukfouten 

In de top 5 zagen we de Holographic Shadowless Charizard al voorbijkomen, maar dat is niet de enige Pokémon kaart zonder schaduw die zeldzaam is. Zo zijn bijvoorbeeld de Shadowless Mew, Mewtwo, Blastoise, Venusaur, Chansey en Machamp ook gewild onder verzamelaars. Sowieso behoren alle kaarten zonder schaduw tot de zeldzamere in hun soort. Kijk dus of je eerste generatie Pokémon kaarten een schaduwrand missen bij het portret. 

Ook hebben sommige kaarten andere ‘drukfouten’, zoals het ontbreken van het zeldzaamheidssymbool rechtsonder. Deze kaarten zijn vaak ook meer waard, omdat er minder van gedrukt zijn. 

Gaat het om een Holo Bleed kaart, oftewel een kaart waarbij het glimmende gedeelte iets te ver naar buiten of binnen is gedrukt, dan kan dat zowel een positieve als negatieve impact op de waarde hebben, ook al komen deze kaarten minder voor. 

Té hoog verzamelnummer 

Onderaan de kaart vind je bij veel kaarten een verzamelnummer. Bij uitzondering zijn er Pokémon kaarten waarbij het eerste getal hoger is dan het tweede getal. Dit is zeer makkelijk te herkennen en mocht je de gelukkige bezitter zijn dan heb je een hele zeldzame kaart te pakken. Wat dacht je van de shining Gyarados met 65/64 of Lugia met 149/147? 

Promo’s en events kaarten 

De kans dat je een Pokémon kaart in je bezit hebt naar aanleiding van een event is niet gigantisch. Veel zeldzame kaarten werden namelijk uitgegeven bij grote toernooien, zoals de hierboven genoemde Pikachu Illustrator. Om deze in je bezit te hebben had je dus moeten meedoen én winnen. 

Mogelijk heb je wel een promo kaart in je collectie! Deze werden door de jaren heen op diverse plekken korte tijd weggegeven, bijvoorbeeld bij de bioscoop en McDonalds.  

Taal van de Pokémon kaart 

Ook de taal waarin de Pokémon kaart is afgedrukt heeft invloed op de zeldzaamheid. Zo kan de ene kaart in een bepaalde taal vaker of minder vaak gedrukt zijn. Het wil niet altijd zeggen dat zeldzamere kaarten in dit geval meer waard zijn, omdat de markt voor Engelse en Japanse kaarten momenteel het grootst is. Naar Nederlandse kaarten is minder vraag onder verzamelaars. 

Laat de waarde van je Pokémon kaarten schatten 

Denk je dat je zeldzame Pokémon kaarten in je collectie hebt? Of twijfel je en wil je overleggen met een expert? Ben je sowieso benieuwd naar de waarde van je Pokémon kaarten? Het zelf bepalen van de waarde van je Pokémon kaarten kan lastig zijn, maar gelukkig kun je bij ons terecht! Maak duidelijke foto’s van je kaarten en vraag vrijblijvend de waarde aan. Wij doen je binnen 48 uur een bod en bij interesse kun je je kaarten aan ons verkopen. 

Ik wil verkopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Wat is de waarde van Pokémon kaarten uit 1995?

Als echte fan weet je waarschijnlijk wel dat Pokémon kaarten uit 1995 een hoge waarde hebben. De waarde bepalen van Pokémon kaarten is best lastig. Er zijn meerdere factoren die… Bekijk dit bericht

Pokémon Crown Zenith: alles wat je moet weten over de nieuwe set.

Pokémon Crown Zenith: de laatste Sword & Shield set De nieuwste Sword & Shield set: Crown Zenith is op 20 januari 2023 gelanceerd door Pokémon TCG. Dit is de laatste… Bekijk dit bericht

Pokémon Celebrations: 10 meest waardevolle kaarten

Met Pokémon Celebrations viert Pokémon het 25 jaar bestaan van de franchise. Deze Pokémon Celebrations set bevat (hoe toepasselijk) 25 kaarten. Dit is weinig in vergelijking met andere sets. Hierdoor… Bekijk dit bericht

Hoe werkt PSA Pokémon kaart graden?

PSA Pokémon kaart graden is iets wat je waarschijnlijk vaak hoort als je bezig bent met handelen in Pokémon kaarten. Maar misschien weet je niet zeker wat een PSA grading… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over McDonalds Pokémon kaarten

Als echte Pokémon liefhebber, heb je vast wel eens gehoord van McDonalds Pokémon kaarten. Ter ere van het recente 25e jubileum van Pokémon waren deze klassiekers weer teruggekomen in de… Bekijk dit bericht

Japanse Pokémon kaarten: waar koop je ze?

Zelfs als je geen Japans kunt lezen, kun je gefascineerd raken door Japanse Pokémon kaarten. Japanse Pokémon kaarten verschillen van de Engelse op een aantal verrassende manieren. Ook kan de… Bekijk dit bericht

Grote Pokémon kaart: alles wat je wilt weten

Een grote Pokémon kaart lijkt eigenlijk in alles op een normale kaart. Maar dan een stuk groter. En groter is altijd beter, toch? Spoiler alert: een Pokémon grote kaart is… Bekijk dit bericht

Gouden Pokémon kaarten

Gouden Pokémon kaarten, ook wel Metal Pokemon cards, zijn de nieuwste trend op het gebied van Pokémon kaarten. Vooral de vergulde kaarten zijn erg populair. Of het nu de klassieke… Bekijk dit bericht

Alle Pokémon Booster Boxen op een rij

Een Pokémon Booster Box is de ultieme aankoop voor iedere Pokémon kaarten verzamelaar. In zo’n glorieuze box zitten namelijk maar liefst 36(!) booster packs. Dat betekent 360 Pokémon kaarten in… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over Shiny Pokémon kaarten: wat zijn het en hoe trek je ze?

Shiny Pokémon kaarten. Voor sommigen gewoon mooi om naar te kijken, voor anderen een levensgrote obsessie. Het valt niet te ontkennen dat shiny Pokémon kaarten ongekend populair zijn bij zowel… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart

Pokedex