Hero

Pokémon kaarten waarde bepalen: zo doe je dat

×
Ga terug naar het overzicht

Pokémon kaarten waarde bepalen: zo doe je dat

Hoe weet je hoeveel je Pokémon kaart waard is? Waarschijnlijk was jij, net als wij, vroeger op het schoolplein helemaal geobsedeerd met Pokémon. Grote kans dat je op dit moment nog steeds een flinke verzameling kaarten ergens hebt liggen. Goed nieuws: die kaarten zijn misschien wel veel geld waard geworden! Je hoort steeds vaker verhalen over mensen die voor veel geld hun oude Pokémon kaarten verkopen.

Maar ja, wat is nu precies de Pokémon kaarten waarde in 2021? Hoe zie je dat een Pokémon kaart zeldzaam is? Je Pokémon kaarten waarde scannen is helaas nog niet zo eenvoudig. Je moet er best wat kennis en ervaring voor hebben.

Wil jij ook de waarde van Pokémon kaarten bepalen? Wij laten je hieronder zien hoe je dat doet.

Waarde Pokemon kaarten achterhalen of scannen met onze zoekbalk: een uitleg

Hieronder zie je een zoekbalk staan, waarin je de naam of nummer van je kaart(en) kan invullen. Bijvoorbeeld Charizard GX, Pikachu of M Charizard 108/106. Als je deze hebt ingevuld, krijg je verschillende opties te zien.

Klik vervolgens op de kaart die je hebt en vervolgens kan je precies zien wat de waarde is van je kaart. Mocht je alle sets en series willen zien, gebruik dan onze Pokedex.

Maar naast de naam van de Pokemon, kan je de set (bijvoorbeeld Base Set, EX Sword & Shield of Sun & Moon) of de serie (Base Set, Fossil, Sandstorm, Steam Siege of Celebrations).

Search
Generic filters

Hoe weet je hoeveel je Pokémon kaart waard is? 6 stappen

Jouw Pokémon kaarten waarde zoeken doe je aan de hand van een aantal stappen. Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden als je jouw Pokémon kaarten waarde wilt opzoeken. Maar geen zorgen, wij hebben ze hieronder allemaal voor je op een rijtje gezet.

1. Generatie

Een zeer belangrijke factor bij het Pokémon kaarten waarde zoeken is weten uit welke generatie ze komen. Bekend is dat van alle Pokémon series de kaarten uit de eerste generatie verreweg het meeste waard zijn. Dit zijn kaarten die uitkwamen in 1999 tot 2000 en de waarde hiervan kan per kaart oplopen tot wel duizenden euro’s. Verzamelde jij eind jaren negentig Pokémon kaarten en heb je die nu nog ergens op zolder liggen? Dan heb je kans dat je daar aardig wat geld voor kunt vragen. Mits de kaarten in goede conditie zijn, uiteraard.

Heb je bijvoorbeeld een eerste editie Charizard zonder schaduw? Dan kan deze maar liefst €10.000 waard zijn!

Pokémon kaarten uit de volgende kaarten series zijn vaak veel waard: Base Set, Base Set 2, Fossil, Jungle en Team Rocket. Daarnaast zijn ook de volgende kaarten series aardig waardevol: Neo Destiny, Neo Revelation, Neo Discovery, Neo Genesis en Southern Islands.

Hoe weet ik uit welke set mijn Pokémon kaart komt?

Er zijn zo ontzettend veel Pokémonsets dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Terwijl dit juist hele belangrijke informatie is als je van je Pokémon kaarten de waarde wilt opzoeken. Geen paniek. Op onze website vind je een superhandige en overzichtelijke Pokedex. Dit unieke overzicht geeft je toegang tot de volledige collectie Pokémon kaarten. En dat zijn er nogal wat!

2. Conditie van de kaart

In wat voor staat je kaart is heeft ook zeer veel invloed bij de waarde van je Pokémon kaart bepalen. Een zeldzame en waardevolle kaart kan zomaar een stuk dalen in waarde door scheurtjes of andere beschadigingen. Kijk hierbij niet alleen naar de voorkant van je kaart, maar ook naar de achterkant.

Wat is PSA waarde Pokémon?

Als we het hebben over de conditie van de kaart, spreken we vaak van de PSA-score. Deze score ligt tussen de 1 en de 10 en geeft aan hoe goed de staat van je Pokémon kaart is. Hierbij gaat het niet alleen om beschadigingen, maar bijvoorbeeld ook om hoe recht de afbeelding op de kaart is gedrukt. Hoe hoger de PSA-score, hoe meer je Pokémon kaart waard is.

3. Glimmende kaarten

Heb jij  glimmende Pokémon kaarten in je verzameling zitten? In het Engels worden deze Pokémon kaarten ook wel Holo’s genoemd. Glimmende Pokémon kaarten zijn vaak meer waard, omdat ze een stuk zeldzamer zijn dan niet-glimmende kaarten. De exacte waarde van deze Holo’s hangt ervan af of de Pokémon kaart in kwestie common, uncommon of rare is.

4. Eerste editie

Een andere factor die belangrijk is bij het Pokémon kaarten waarde bepalen is of je te maken hebt met een eerste editie of niet. In het Engels worden deze Pokémon kaarten ‘first edition’ genoemd.  Hoe herken je deze kaarten? Je kunt dit zien op de kaart aan het zwarte labeltje met ‘First Edition’ erop. Dat betekent dat deze kaart deel was van de eerste druk van zijn kaarten serie. Eerste editie kaarten zijn zeldzamer dan kaarten uit latere drukken en daardoor meer waard.

5. Schaduwloos

Misschien heb je er nooit zo op gelet, maar de meeste Pokémon kaarten hebben onder de vierkante afbeelding met het plaatje van de Pokémon een randje schaduw. Er zijn echter een beperkt aantal Pokémon kaarten, uit de eerste en tweede generatie kaarten sets, die nog niet zo’n schaduw hadden. Deze kaarten zijn ongelooflijk zeldzaam en daardoor vaak ook veel waard. In het Engels wordt dit aangeduid als een ‘shadowless’ kaart. Als je een kaart zonder schaduw hebt die ook nog eerste editie is, heb je al helemaal een waardevolle Pokémon kaart in handen.

6. Taal

Pokémon kaarten worden over de hele wereld verkocht en verzameld. Daarom bestaan er ook kaarten in vele verschillende talen, zo ook in het Nederlands. De taal van de Pokémon kaart heeft, zoals je zou verwachten, ook invloed op de waarde van de kaart. De Pokémon kaarten met de hoogste waarde zijn de Engelstalige kaarten. Daarna zijn de Japanse kaarten het meeste waard. Vervolgens Spaans, Duits en Italiaans. Pokémon kaarten in het Nederlands brengen doorgaans niet zoveel op, aangezien hier een veel kleinere doelgroep voor is dan voor bijvoorbeeld Engelstalige kaarten.

Welke Pokémon kaart is het meeste waardevol?

Nu je weet waar je op moet letten bij het Pokémon kaarten op waarde scannen, zal je je misschien afvragen: welke Pokémon kaart is het meeste waard? Sommige Pokémon zijn nu eenmaal populairder dan andere. De Pokémon kaarten waarde van Mewtwo kan bijvoorbeeld oplopen tot wel 6100 dollar! Maar als je kijkt naar de top 10 duurste Pokémon kaarten ter wereld, zie je dat dit vooral zeer zeldzame kaarten zijn waar er maar een handjevol van bestaan. De Pokémon waarde bepalen gouden regel is ook hier van toepassing: hoe zeldzamer de kaart, des te meer hij waard is. De Pokémon kaart waar ooit het meeste voor is betaald is de Illustrator Pikachu kaart. Hier is maar liefst €205.400 voor betaald!

Dit zijn momenteel de beest zeldzame en de meeste waardevolle Pokemon kaarten:

  • First Edition Base Set Charizard Schaduwloos
  • Tropical Mega Battle Trainer
  • Prerelease Raichu 1999
  • Trophy Pikachu Trainer No.1
  • Pikacha Illustrator

Pokémon kaarten verkopen via marktplaats

Misschien ben je tijdens het lezen van dit artikel meteen de waarde gaan bepalen van je Pokémon kaarten. En wellicht denk je nu aan het verkopen van je Pokémon kaarten via Marktplaats. Logisch, want op die manier koop en verkoop je waarschijnlijk de meeste tweedehands spullen die je hebt. Op ebay Pokémon kaarten verkopen gebeurt ook vaak.

Toch is je Pokémon kaarten verkopen via Marktplaats niet zo’n goed idee. Dat komt omdat je hier vaak gehaaide handelaren vindt die er alles aan doen om geld te verdienen aan jouw Pokémon kaarten. Je krijgt daardoor niet altijd de prijs die de kaarten waard zijn. Beter laat je je Pokémon kaarten waarde vaststellen door een doorgewinterde expert. Een taxateur kan jou precies vertellen hoeveel je kaarten waard zijn, zodat je er een eerlijke prijs voor kunt krijgen.

Wat doe jij met je waardevolle Pokémon kaarten?

Weet jij nu als geen ander jouw Pokémon kaarten waarde? En ben je er tijdens het lezen van dit artikel achter gekomen dat je in het bezit bent van één of meer waardevolle Pokémon kaarten? Verkoop ze aan ons en krijg een eerlijke prijs voor je kaarten.

Ik wil verkopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Alle 101 Pokémon Booster Boxen op een rij

Een Pokémon Booster Box is de ultieme aankoop voor iedere Pokémon kaarten verzamelaar. In zo’n glorieuze box zitten namelijk maar liefst 36(!) booster packs. Dat betekent 360 Pokémon kaarten in… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over Shiny Pokémon kaarten: wat zijn het en hoe trek je ze?

Shiny Pokémon kaarten. Voor sommigen gewoon mooi om naar te kijken, voor anderen een levensgrote obsessie. Het valt niet te ontkennen dat shiny Pokémon kaarten ongekend populair zijn bij zowel… Bekijk dit bericht

De 7 beste Pokémon producten om te kopen

Welke Pokémon producten kun je het beste kopen als je je verzameling kaarten wilt uitbreiden? Tegenwoordig heb je ontzettend veel keuze. Booster boxen, tins, elite trainer boxen: noem maar op!… Bekijk dit bericht

Dit zijn de 11 meest zeldzame Charizard kaarten

Charizard, ik kies jou! Vraag een gemiddelde Pokémon liefhebber naar zijn favoriete kaart en 9 van de 10 keer is dat Charizard. Niet zo gek, want laten we eerlijk zijn:… Bekijk dit bericht

Wat je moet weten over de Pokémon kaarten HeartGold & SoulSilver Base Set!

In generatie 4 zagen we al heel wat mooie sets Pokémon kaarten voorbij komen. Een van de laatste Series in generatie 4 is HeartGold & SoulSilver, met als main expansion… Bekijk dit bericht

Alles over Pokémon kaarten Diamond & Pearl Base Set: explore of the Sinnoh region!

Gotta catch ‘em all? Als je fan bent van Pokémon kaarten en je collectie compleet wilt maken dan mogen collectors items uit de Diamond & Pearl Base Set absoluut niet… Bekijk dit bericht

Gen4 Platinum Series Pokémon kaarten: topstukken voor TCG-spelers en collectors

Trouwe fans van Pokémon kaarten volgen de ontwikkelingen van nieuwe packages op de voet. Misschien heb je al veel nieuwe kaarten in huis, maar wil je ook wel eens die… Bekijk dit bericht

De populaire 3Gen EX Series: EX Ruby en Sapphire als eerste set The Pokémon Company

Als liefhebber van Pokémon kaarten kun je vast niet wachten tot er weer een nieuwe expansion in de schappen verschijnt. Maar de echte fans zoomen ook graag regelmatig in op… Bekijk dit bericht

Eerste generatie Pokémon kaarten: alles wat je moet weten over de originele Base Set!

Als fan van Pokémon kaarten ken je vast en zeker de populaire originals. Ze zijn afkomstig uit de Base set, de eerste main expansion set van de eerste generatie. De… Bekijk dit bericht

2e generatie Neo Genesis Pokémon kaarten: de introductie van Metal en Darkness

De twee eerste generaties Pokémon kaarten werden geproduceerd door Wizards of the Coast (voordat The Pokémon Company van Nintendo het overnam). In de packages vinden we heel wat topstukken die… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart

Pokedex