Hero

Pokémon kaarten waarde bepalen: zo doe je dat

×
Ga terug naar het overzicht

Pokémon kaarten waarde bepalen: zo doe je dat

Hoe weet je hoeveel je Pokémon kaart waard is? Waarschijnlijk was jij, net als wij, vroeger op het schoolplein helemaal geobsedeerd met Pokémon. Grote kans dat je op dit moment nog steeds een flinke verzameling kaarten ergens hebt liggen. Goed nieuws: die kaarten zijn misschien wel veel geld waard geworden! Je hoort steeds vaker verhalen over mensen die voor veel geld hun oude Pokémon kaarten verkopen.

Maar ja, wat is nu precies de Pokémon kaarten waarde in 2021? Hoe zie je dat een Pokémon kaart zeldzaam is? Je Pokémon kaarten waarde scannen is helaas nog niet zo eenvoudig. Je moet er best wat kennis en ervaring voor hebben.

Wil jij ook de waarde van Pokémon kaarten bepalen? Wij laten je hieronder zien hoe je dat doet.

Search
Generic filters

Hoe weet je hoeveel je Pokémon kaart waard is? 6 stappen

Jouw Pokémon kaarten waarde zoeken doe je aan de hand van een aantal stappen. Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden als je jouw Pokémon kaarten waarde wilt opzoeken. Maar geen zorgen, wij hebben ze hieronder allemaal voor je op een rijtje gezet.

1. Generatie

Een zeer belangrijke factor bij het Pokémon kaarten waarde zoeken is weten uit welke generatie ze komen. Bekend is dat van alle Pokémon series de kaarten uit de eerste generatie verreweg het meeste waard zijn. Dit zijn kaarten die uitkwamen in 1999 tot 2000 en de waarde hiervan kan per kaart oplopen tot wel duizenden euro’s. Verzamelde jij eind jaren negentig Pokémon kaarten en heb je die nu nog ergens op zolder liggen? Dan heb je kans dat je daar aardig wat geld voor kunt vragen. Mits de kaarten in goede conditie zijn, uiteraard.

Heb je bijvoorbeeld een eerste editie Charizard zonder schaduw? Dan kan deze maar liefst €10.000 waard zijn!

Pokémon kaarten uit de volgende kaarten series zijn vaak veel waard: Base Set, Base Set 2, Fossil, Jungle en Team Rocket. Daarnaast zijn ook de volgende kaarten series aardig waardevol: Neo Destiny, Neo Revelation, Neo Discovery, Neo Genesis en Southern Islands.

Hoe weet ik uit welke set mijn Pokémon kaart komt?

Er zijn zo ontzettend veel Pokémon kaarten sets dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Terwijl dit juist hele belangrijke informatie is als je van je Pokémon kaarten de waarde wilt opzoeken. Geen paniek. Op onze website vind je een superhandige en overzichtelijke Pokedex. Dit unieke overzicht geeft je toegang tot de volledige collectie Pokémon kaarten. En dat zijn er nogal wat!

2. Conditie van de kaart

In wat voor staat je kaart is heeft ook zeer veel invloed bij de waarde van je Pokémon kaart bepalen. Een zeldzame en waardevolle kaart kan zomaar een stuk dalen in waarde door scheurtjes of andere beschadigingen. Kijk hierbij niet alleen naar de voorkant van je kaart, maar ook naar de achterkant.

Wat is PSA waarde Pokémon?

Als we het hebben over de conditie van de kaart, spreken we vaak van de PSA-score. Deze score ligt tussen de 1 en de 10 en geeft aan hoe goed de staat van je Pokémon kaart is. Hierbij gaat het niet alleen om beschadigingen, maar bijvoorbeeld ook om hoe recht de afbeelding op de kaart is gedrukt. Hoe hoger de PSA-score, hoe meer je Pokémon kaart waard is.

3. Glimmende kaarten

Heb jij  glimmende Pokémon kaarten in je verzameling zitten? In het Engels worden deze Pokémon kaarten ook wel Holo’s genoemd. Glimmende Pokémon kaarten zijn vaak meer waard, omdat ze een stuk zeldzamer zijn dan niet-glimmende kaarten. De exacte waarde van deze Holo’s hangt ervan af of de Pokémon kaart in kwestie common, uncommon of rare is.

4. Eerste editie

Een andere factor die belangrijk is bij het Pokémon kaarten waarde bepalen is of je te maken hebt met een eerste editie of niet. In het Engels worden deze Pokémon kaarten ‘first edition’ genoemd.  Hoe herken je deze kaarten? Je kunt dit zien op de kaart aan het zwarte labeltje met ‘First Edition’ erop. Dat betekent dat deze kaart deel was van de eerste druk van zijn kaarten serie. Eerste editie kaarten zijn zeldzamer dan kaarten uit latere drukken en daardoor meer waard.

5. Schaduwloos

Misschien heb je er nooit zo op gelet, maar de meeste Pokémon kaarten hebben onder de vierkante afbeelding met het plaatje van de Pokémon een randje schaduw. Er zijn echter een beperkt aantal Pokémon kaarten, uit de eerste en tweede generatie kaarten sets, die nog niet zo’n schaduw hadden. Deze kaarten zijn ongelooflijk zeldzaam en daardoor vaak ook veel waard. In het Engels wordt dit aangeduid als een ‘shadowless’ kaart. Als je een kaart zonder schaduw hebt die ook nog eerste editie is, heb je al helemaal een waardevolle Pokémon kaart in handen.

6. Taal

Pokémon kaarten worden over de hele wereld verkocht en verzameld. Daarom bestaan er ook kaarten in vele verschillende talen, zo ook in het Nederlands. De taal van de Pokémon kaart heeft, zoals je zou verwachten, ook invloed op de waarde van de kaart. De Pokémon kaarten met de hoogste waarde zijn de Engelstalige kaarten. Daarna zijn de Japanse kaarten het meeste waard. Vervolgens Spaans, Duits en Italiaans. Pokémon kaarten in het Nederlands brengen doorgaans niet zoveel op, aangezien hier een veel kleinere doelgroep voor is dan voor bijvoorbeeld Engelstalige kaarten.

Welke Pokémon kaart is het meeste waard?

Nu je weet waar je op moet letten bij het Pokémon kaarten op waarde scannen, zal je je misschien afvragen: welke Pokémon kaart is het meeste waard? Sommige Pokémon zijn nu eenmaal populairder dan andere. De Pokémon kaarten waarde van Mewtwo kan bijvoorbeeld oplopen tot wel 6100 dollar! Maar als je kijkt naar de top 10 duurste Pokémon kaarten ter wereld, zie je dat dit vooral zeer zeldzame kaarten zijn waar er maar een handjevol van bestaan. De Pokémon waarde bepalen gouden regel is ook hier van toepassing: hoe zeldzamer de kaart, des te meer hij waard is. De Pokémon kaart waar ooit het meeste voor is betaald is de Illustrator Pikachu kaart. Hier is maar liefst €205.400 voor betaald!

Pokémon kaarten verkopen via marktplaats

Misschien ben je tijdens het lezen van dit artikel meteen de waarde gaan bepalen van je Pokémon kaarten. En wellicht denk je nu aan het verkopen van je Pokémon kaarten via Marktplaats. Logisch, want op die manier koop en verkoop je waarschijnlijk de meeste tweedehands spullen die je hebt. Op ebay Pokémon kaarten verkopen gebeurt ook vaak. Toch is je Pokémon kaarten verkopen via Marktplaats niet zo’n goed idee. Dat komt omdat je hier vaak gehaaide handelaren vindt die er alles aan doen om geld te verdienen aan jouw Pokémon kaarten. Je krijgt daardoor niet altijd de prijs die de kaarten waard zijn. Beter laat je je Pokémon kaarten waarde vaststellen door een doorgewinterde expert. Een taxateur kan jou precies vertellen hoeveel je kaarten waard zijn, zodat je er een eerlijke prijs voor kunt krijgen.

Wat doe jij met je waardevolle Pokémon kaarten?

Weet jij nu als geen ander jouw Pokémon kaarten waarde? En ben je er tijdens het lezen van dit artikel achter gekomen dat je in het bezit bent van één of meer waardevolle Pokémon kaarten? Verkoop ze aan ons en krijg een eerlijke prijs voor je kaarten.

Ik wil verkopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Dit zijn de 10 meest favoriete Pokémon volgens onderzoek

Een paar jaar geleden was er op Reddit een enquête in de subreddit van Pokémon, r/Pokémon. De enquête werd gehouden omdat ze erachter wilde komen of elke Pokémon de favoriet was van minstens een persoon.… Bekijk dit bericht

Introductie nieuw type Pokémon kaart in expansie Fusion Strike Sword & Shield!

12 november 2021 komt de 8e expansie van Sword & Shield Series uit: Fusion Strike. Dat betekent meer dan 260 nieuwe kaarten, met daarbij de introductie van de Fusion Strike… Bekijk dit bericht

Top 10 grootste Pokémon

Na een blog over de 10 kleinste Pokémon is het niet meer dan logisch om nu ook te kijken naar de 10 grootste Pokémon. Gek genoeg was dit iets lastiger om uit te zoeken, maar om deze lijst te… Bekijk dit bericht

Top 10 kleinste Pokémon

Toen Pokémon nog maar net begon, in 1996, waren er nog maar 151 Pokémon. Een paar decennia later zijn dit er maar liefst 898. Al die jaren zijn we continu… Bekijk dit bericht

Vier 25 jaar Pokémon met classic TCG expansie Celebrations

Het jaar 2021 is een speciaal jaar voor Pokémon, namelijk de viering van het 25-jarig bestaan! En dat is dan ook precies wat in de nieuwste Pokémon kaarten uitbreiding Celebrations… Bekijk dit bericht

Alles wat je wil weten over Pokémon Unite

Pokémon Unite is er dan eindelijk! Net als alle andere Pokémon fans hebben wij hier lang naar uitgekeken. Samen met je vrienden kun je nu onvergetelijke gevechten aangaan met coole… Bekijk dit bericht

Nieuwe Pokémon kaarten expansie: Sword & Shield Evolving Skies!

We hebben er even op moeten wachten, maar na Sword & Shield Shilling Reign is vanaf 27 augustus 2021 de nieuwe Pokémon TCG Expansion Evolving Skies beschikbaar. Ook deze is… Bekijk dit bericht

Sword & Shield – Chilling Reign Pokémon kaarten expansie!

Op 18 juni 2021 komt er weer een nieuwe expansie van de Pokémon kaarten Sword & Shield collectie uit. Dit keer gaat het om Chilling Reign, de opvolger van Sword… Bekijk dit bericht

Wat is Pokémon Planet?

Ben je gek op Pokémon games en nog niet (zo) bekend met Pokémon Planet? Dan zit je goed in dit artikel. We vertellen je meer over deze online game met… Bekijk dit bericht

Wat is Pokémon kaarten graden en welke grades zijn er?

Zelf de waarde en staat van je Pokémon kaarten bepalen is vaak geen gemakkelijke klus. Daarom kun je je Pokémon kaarten laten graden door professionals. Hierbij kijken zij naar de… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart