Hero

Pokémon kaarten waarde bepalen doe je zo!

×
Ga terug naar het overzicht

Ga snel naar:

pokemon kaarten waarde bepalen doe je zo

Zo bepaal je de waarde van Pokémon kaarten.

Hoe weet je hoeveel je Pokémon kaart waard is? Waarschijnlijk was jij, net als wij, vroeger op het schoolplein helemaal geobsedeerd met Pokémon. Grote kans dat je op dit moment nog steeds een flinke verzameling kaarten ergens hebt liggen. Goed nieuws: die kaarten zijn misschien wel veel geld waard geworden! Je hoort steeds vaker verhalen over mensen die voor veel geld hun oude Pokémon kaarten verkopen.

Maar ja, wat is nu precies de waarde van een Pokémon kaart vandaag? Hoe zie je dat een Pokémon kaart zeldzaam is? En wat maakt een Pokémon kaart nou veel waard? De juiste waarde van jouw Pokémon kaarten achterhalen is nog niet zo eenvoudig. Je moet er best wat kennis en ervaring voor hebben.

Wil jij weten hoe je dit moet doen? Wij laten je dat hieronder precies zien.

Waarde Pokemon kaarten achterhalen of scannen met onze Pokédex zoekbalk: een uitleg

Hieronder zie je de zoekbalk van onze Pokédex staan, waarin je de naam of nummer van jouw kaart kan invullen. Bijvoorbeeld Pikachu, Charizard GX, of M Charizard 108/106. Als je deze hebt ingevuld, krijg je verschillende opties te zien.

pokemon kaarten waarde checken pokedex

Klik op de kaart die je zoekt en vervolgens kan je precies zien wat de waarde die kaart is. Wil je alle sets en series zien? Gebruik dan onze Pokedex. Hier vind je informatie over alle Pokémon kaarten die er zijn. Super effective!

Maar naast de naam van de Pokemon, kan je de set (bijvoorbeeld Base Set, EX Sword & Shield of Sun & Moon) of de serie (Base Set, Fossil, Sandstorm, Evolving Skies of Celebrations) ook zoeken in de zoekbalk. Typ wat in de zoekbalk en probeer zelf:

Search
Generic filters

Hoe bepaal je de waarde van een Pokémon kaart? 6 stappen!

Hoeveel is mijn Pokémon kaart waard? Dat is wat je graag wilt achterhalen. Jouw Pokémon kaarten waarde zoeken doe je aan de hand van een aantal stappen, er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden in de zoektocht naar de waarde. Maar geen zorgen, wij hebben ze hieronder allemaal voor je op een rijtje gezet.

1. Generatie

Een zeer belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een Pokémon kaart is weten uit welke generatie de kaart komt. Vaak geld hier de regel, hoe ouder, hoe duurder. Bekend is dat van alle Pokémon series de kaarten uit de eerste generatie verreweg het meeste waard zijn. Dit zijn kaarten die uitkwamen in 1999 tot 2000 en de waarde hiervan kan per kaart oplopen tot wel duizenden euro’s. Verzamelde jij eind jaren negentig Pokémon kaarten en heb je die nu nog ergens op zolder liggen? Dan heb je kans dat je daar aardig wat geld voor kunt vragen. Mits de kaarten in goede conditie zijn, uiteraard.

Heb je bijvoorbeeld een eerste editie Charizard zonder schaduw in een goede conditie? Dan kan deze kaart wel meer dan €300.000 waard zijn! Dat is een van de duurste Pokémon kaarten ter wereld.

Pokémon kaarten uit de volgende kaarten series zijn vaak veel waard: Base Set, Base Set 2, Fossil, Jungle en Team Rocket. Daarnaast zijn ook de volgende kaarten series ook zeer waardevol: Neo Destiny, Neo Revelation, Neo Discovery, Neo Genesis en Southern Islands. Alle kaarten en bijbehorende waarde uit deze sets zijn te vinden in onze Pokédex.

pokemon kaart mewtwo
Eerste editie Mewtwo Holo uit 1999

Hoe weet ik uit welke set mijn Pokémon kaart komt?

Er zijn zo ontzettend veel sets dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Terwijl dit juist hele belangrijke informatie is als je van je Pokémon kaarten de waarde wilt opzoeken. Geen paniek. Op onze website vind je een superhandige en overzichtelijke Pokedex. Hierin zijn alle Pokémon kaarten te vinden, inclusief prijs. Van de eerste editie kaarten uit 1999 tot de nieuwste sets. En dat zijn er nogal wat!

2. Conditie van de kaart

In wat voor staat je kaart is heeft ook zeer veel invloed bij de waarde van je Pokémon kaart bepalen. Een zeldzame en waardevolle kaart kan zomaar een stuk dalen in waarde door scheurtjes of andere beschadigingen. Kijk hierbij niet alleen naar de voorkant van je kaart, maar ook naar de achterkant.

Wat is PSA waarde Pokémon?

Als we het hebben over de conditie van de kaart, spreken we vaak van de PSA-score. PSA is een bedrijf die de staat van kaarten beoordelen. Deze score ligt tussen de 1 en de 10 en geeft aan hoe goed de staat van je Pokémon kaart is. Hierbij gaat het niet alleen om beschadigingen, maar bijvoorbeeld ook om hoe recht de afbeelding op de kaart is gedrukt. Hoe hoger de PSA-score, hoe meer je Pokémon kaart waard is. In dit blog lees je alles over PSA-graden van kaarten.

pokemon kaarten conditie PSA

3. Glimmende kaarten

Heb jij glimmende Pokémon kaarten in je verzameling zitten? In het Engels worden deze Pokémon kaarten ook wel Holo’s genoemd. Glimmende Pokémon kaarten zijn vaak meer waard, omdat ze een stuk zeldzamer zijn dan niet-glimmende kaarten. De exacte waarde van deze Holo’s hangt ervan af of de Pokémon kaart in kwestie common, uncommon of rare is.

pokemon kaarten waarde bepalen holo dark blastoise

4. Eerste editie (1st edition)

Een andere factor die belangrijk is bij het Pokémon kaarten waarde bepalen is of je te maken hebt met een eerste editie of niet. In het Engels worden deze Pokémon kaarten ‘first edition’ genoemd.  Hoe herken je deze kaarten? Je kunt dit zien op de kaart aan het zwarte labeltje met ‘First Edition’ erop. Dat betekent dat deze kaart deel was van de eerste druk van zijn kaarten serie. Eerste editie kaarten zijn zeldzamer dan kaarten uit latere drukken en daardoor meer waard.

pokemon kaarten waarde bepalen 1st edition

5. Schaduwloos

Misschien heb je er nooit zo op gelet, maar de meeste Pokémon kaarten hebben onder de vierkante afbeelding met het plaatje van de Pokémon een randje schaduw. Er zijn echter een beperkt aantal Pokémon kaarten, uit de eerste en tweede generatie kaarten sets, die nog niet zo’n schaduw hadden. Deze kaarten zijn ongelooflijk zeldzaam en daardoor vaak ook veel waard. In het Engels wordt dit aangeduid als een ‘shadowless’ kaart. Als je een kaart zonder schaduw hebt die ook nog eerste editie is, heb je al helemaal een waardevolle Pokémon kaart in handen.

pokemon kaarten waarde checken shadowless charizard

6. Taal op de kaart

Pokémon kaarten worden over de hele wereld verkocht en verzameld. Daarom bestaan er ook kaarten in vele verschillende talen, zo ook in het Nederlands. De taal van de Pokémon kaart heeft, zoals je zou verwachten, ook invloed op de waarde van de kaart. De Pokémon kaarten met de hoogste waarde zijn de Engelstalige kaarten. Daarna zijn de Japanse kaarten het meeste waard. Vervolgens Spaans, Duits en Italiaans. Pokémon kaarten in het Nederlands brengen doorgaans niet zoveel op, aangezien hier een veel kleinere doelgroep voor is dan voor bijvoorbeeld Engelstalige kaarten.

pokemon kaarten taal

Welke Pokémon kaart is het meeste waard?

Nu je weet waar je op moet letten bij het Pokémon kaarten op waarde scannen, zal je je misschien afvragen: welke Pokémon kaart is het meeste waard? Sommige Pokémon zijn nu eenmaal populairder dan andere. De Pokémon kaarten waarde van Mewtwo kan bijvoorbeeld oplopen tot wel 6100 dollar! Maar als je kijkt naar de top 10 duurste Pokémon kaarten ter wereld, zie je dat dit vooral zeer zeldzame kaarten zijn waar er maar een handjevol van bestaan. Voor het bepalen van de waarde is de gouden regel is ook hier van toepassing: hoe zeldzamer de kaart, des te meer hij waard is. De Pokémon kaart waar ooit het meeste voor is betaald is de Illustrator Pikachu PSA 10 kaart. Hier is maar liefst $5.300.000 voor betaald!!!

duurste illustrator pikachu kaart

Pokémon kaarten verkopen via marktplaats

Misschien ben je tijdens het lezen van dit artikel meteen de waarde op gaan zoeken van jouw eigen Pokémon kaarten. En wellicht denk je nu aan het verkopen van jouw Pokémon kaarten via Marktplaats. Logisch, want op die manier koop en verkoop je waarschijnlijk de meeste tweedehands spullen die je hebt. Op eBay Pokémon kaarten verkopen gebeurt ook vaak.

Toch is Pokémon kaarten verkopen via Marktplaats niet zo’n goed idee. Dat komt omdat je hier vaak gehaaide handelaren vindt die er alles aan doen om geld te verdienen aan jouw Pokémon kaarten. Je krijgt daardoor niet altijd de prijs die de kaarten waard zijn. Beter laat je je Pokémon kaarten waarde vaststellen door een echte expert. Een taxateur kan jou precies vertellen hoeveel jouw kaarten waard zijn, zodat je er een eerlijke prijs voor kunt krijgen.

Wat doe jij met je waardevolle Pokémon kaarten?

Weet jij nu als geen ander jouw Pokémon kaarten waarde? En ben je er tijdens het lezen van dit artikel achter gekomen dat je in het bezit bent van één of meer waardevolle Pokémon kaarten? Verkoop ze aan ons en krijg een eerlijke prijs voor je kaarten.

Ik wil verkopen

Veelgestelde vragen over Pokémon kaarten waarde

Hoe kan ik de waarde van mijn Pokémon kaarten bepalen?

De waarde van Pokémon kaarten kan bepaald worden door factoren als de zeldzaamheid, conditie en vraag op de markt. Daarnaast kan het nuttig zijn om de waarde te bekijken in onze Pokédex en andere online veilingsites.

Wat zijn de belangrijkste factoren die de waarde van een Pokémon kaart beïnvloeden?

Belangrijke factoren die de waarde van een Pokémon kaart beïnvloeden zijn de set, de leeftijd van de kaart, de huidige conditie waarin de kaart verkeert en het aanbod van de kaart. Hoe zeldzamer, hoe duurder de kaart.

Wat zijn de meest waardevolle Pokémon kaarten?

Enkele van de meest waardevolle Pokémon kaarten zijn eerste editie kaarten, vooral uit de originele base set uit 1999. De Pikachu Illustrator kaart is bijvoorbeeld zeer waardevol, omdat het een van de zeldzaamste kaarten ter wereld is. De waarde komt voort uit de combinatie van zeldzaamheid, vraag en conditie.

Waar kan ik mijn Pokémon kaarten verkopen?

Dat kan natuurlijk het beste op een plek: bij ons! Als Pokémonliefhebbers geven we je een eerlijke prijs voor jouw Pokémon kaarten. Verkoop je Pokémon kaarten.

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Wat is de waarde van Pokémon kaarten uit 1995?

Als echte fan weet je waarschijnlijk wel dat Pokémon kaarten uit 1995 een hoge waarde hebben. De waarde bepalen van Pokémon kaarten is best lastig. Er zijn meerdere factoren die… Bekijk dit bericht

Pokémon Crown Zenith: alles wat je moet weten over de nieuwe set.

Pokémon Crown Zenith: de laatste Sword & Shield set De nieuwste Sword & Shield set: Crown Zenith is op 20 januari 2023 gelanceerd door Pokémon TCG. Dit is de laatste… Bekijk dit bericht

Pokémon Celebrations: 10 meest waardevolle kaarten

Met Pokémon Celebrations viert Pokémon het 25 jaar bestaan van de franchise. Deze Pokémon Celebrations set bevat (hoe toepasselijk) 25 kaarten. Dit is weinig in vergelijking met andere sets. Hierdoor… Bekijk dit bericht

Hoe werkt PSA Pokémon kaart graden?

PSA Pokémon kaart graden is iets wat je waarschijnlijk vaak hoort als je bezig bent met handelen in Pokémon kaarten. Maar misschien weet je niet zeker wat een PSA grading… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over McDonalds Pokémon kaarten

Als echte Pokémon liefhebber, heb je vast wel eens gehoord van McDonalds Pokémon kaarten. Ter ere van het recente 25e jubileum van Pokémon waren deze klassiekers weer teruggekomen in de… Bekijk dit bericht

Japanse Pokémon kaarten: waar koop je ze?

Zelfs als je geen Japans kunt lezen, kun je gefascineerd raken door Japanse Pokémon kaarten. Japanse Pokémon kaarten verschillen van de Engelse op een aantal verrassende manieren. Ook kan de… Bekijk dit bericht

Grote Pokémon kaart: alles wat je wilt weten

Een grote Pokémon kaart lijkt eigenlijk in alles op een normale kaart. Maar dan een stuk groter. En groter is altijd beter, toch? Spoiler alert: een Pokémon grote kaart is… Bekijk dit bericht

Gouden Pokémon kaarten

Gouden Pokémon kaarten, ook wel Metal Pokemon cards, zijn de nieuwste trend op het gebied van Pokémon kaarten. Vooral de vergulde kaarten zijn erg populair. Of het nu de klassieke… Bekijk dit bericht

Alle Pokémon Booster Boxen op een rij

Een Pokémon Booster Box is de ultieme aankoop voor iedere Pokémon kaarten verzamelaar. In zo’n glorieuze box zitten namelijk maar liefst 36(!) booster packs. Dat betekent 360 Pokémon kaarten in… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over Shiny Pokémon kaarten: wat zijn het en hoe trek je ze?

Shiny Pokémon kaarten. Voor sommigen gewoon mooi om naar te kijken, voor anderen een levensgrote obsessie. Het valt niet te ontkennen dat shiny Pokémon kaarten ongekend populair zijn bij zowel… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart

Pokedex