Hero

Alles wat je wilt weten over Shiny Pokémon kaarten: wat zijn het en hoe trek je ze?

×
Ga terug naar het overzicht

Shiny Pokémon kaarten. Voor sommigen gewoon mooi om naar te kijken, voor anderen een levensgrote obsessie. Het valt niet te ontkennen dat shiny Pokémon kaarten ongekend populair zijn bij zowel doorgewinterde verzamelaars als bij beginners. Misschien kun je nog het moment herinneren dat je op het schoolplein je eerste shiny Pokémon kaart uit een pakje trok. Pure magie!

Tegenwoordig, met alle bizar hoge prijzen waar Pokémon kaarten voor verkocht worden, zijn shiny Pokémon kaarten niet alleen cool en mooi. Ze voegen ook een belangrijke extra waarde factor toe aan jouw dierbare Pokémon kaarten.

In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van shiny Pokémon kaarten.

We vertellen je alles wat je wilt weten over shiny Pokémon PLUS de meest zeldzame shiny Pokémon kaarten.

Gotta catch ‘em all!

Wat is een Shiny Pokémon?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een shiny Pokémon eigenlijk? Een shiny Pokémon is qua uiterlijk en gedrag hetzelfde als een normale Pokémon. Het enige verschil is dat ze een andere kleur hebben dan je gewend bent. Neem het voorbeeld van Gyrados. Normaal is deze rakker blauw, maar shiny Gyrados is rood! Verder hebben shiny Pokémon geen andere abilities of statistieken en ze zijn ook niet sterker dan hun normale kleurvarianten. Toch zijn shiny Pokémon erg zeldzaam en waardevol.

Wat zijn shiny Pokémon kaarten?

Nu wordt het een beetje ingewikkeld. Er bestaat namelijk zoiets als glimmende Pokémon kaarten. Dat wordt in het Engels ook wel een Holo genoemd. Hierbij is, zoals je al zou vermoeden, de hele kaart of een deel van de kaart glimmend. Deze kaarten zijn óók waardevoller dan normale kaarten. Maar een shiny Pokémon kaart, dat is volgens ons een Pokémon kaart met daarop een shiny Pokémon. Bijvoorbeeld een zwarte Charizard in plaats van een oranje.

Welke shiny Pokémon zijn er?

Sinds de eerste shiny Pokémon zijn uitgebracht in de Neo Destiny set, zijn er een hele hoop bijgekomen. Inmiddels bestaan er maar liefst 329 verschillende shiny Pokémon kaarten! Het hele overzicht van al deze coole kaarten vind je in onze Pokédex. Shiny Pokémon kaarten zijn genummerde kaarten. Sommige behoren tot de standaard sets, en andere zijn zogeheten secret rares. Deze secret rare shiny Pokémon kaarten zijn natuurlijk het meest zeldzaam en daardoor ook het meeste geld waard. Een paar populaire shiny Pokémon zijn shiny Charizard, shiny Gyrados, Shiny Mew en Shiny Pikachu.

Shiny Pokémon kaarten waarde

Waar veel verzamelaars in geïnteresseerd zijn is de shiny Pokémon kaarten waarde. “Hoeveel is een shiny Charmander waard?” vraag je je misschien af. We kunnen je vertellen dat de shiny Pokémon kaarten waarde een stuk hoger is dan die van niet-shiny Pokémon kaarten. Sterker nog, een shiny Pokémon kaart is één van de meest waardevolle kaarten die je zou kunnen trekken. Het is niet ongebruikelijk dat deze kaarten honderden of wel duizenden euro’s kunnen opleveren als je ze verkoopt. Ze zijn echter minder goed te herkennen dan glimmende Pokémon kaarten, die je duidelijk herkent aan hun glimmende uiterlijk. Daarom is het extra belangrijk om een shiny Pokémon te kunnen spotten, mocht je zoveel geluk hebben dat je er ooit eentje trekt uit een booster pack!

Hoe herken je een shiny Pokémon kaart?

Speel je de Pokémon videogames, dan herken je een shiny Pokémon een stuk eenvoudiger, aangezien er dan glitters om de Pokémon heen verschijnen zodra hij in beeld verschijnt. Helaas gebeurt dat niet bij de shiny Pokémon kaarten. Je zal dus iets beter moeten opletten om een shiny Pokémon kaart te kunnen herkennen. De enige manier om een shiny Pokémon kaart te onderscheiden van een normale kaart is ten eerste door een gedegen kennis te hebben van alle Pokémon kaarten in de set. De tweede manier is door te weten welke kleur een Pokémon normaal gesproken is. Wijkt de kleur op de kaart daarvan af? Gefeliciteerd, dan heb je een shiny Pokémon kaart te pakken!

Bestaan er neppe shiny Pokémon kaarten?

Helaas: ja! Aangezien shiny Pokémon kaarten vaak veel geld waard zijn, worden er ook nep varianten van gemaakt. Koop je dus een shiny Pokémon kaart van een handelaar, dan loop je dit risico. Hoe kun je er nou zeker van zijn dat jij een echte kaart koopt? Lees ons artikel over hoe je een nep Pokémon kaart kunt herkennen. Ook kun je navragen of de kaart een PSA keuring heeft en of dit geverifieerd kan worden. Kan dat niet, dan heb je geen garanties en kan het zijn dat je een nep kaart koopt.

Hoe groot is de kans op een shiny Pokémon kaart?

Eerlijk? Klein. De kans dat je een shiny Pokémon kaart trekt is erg, erg klein. Tot op de dag van vandaag is er nog geen ratio bekend met de exacte kansberekening van hoe waarschijnlijk het is dat je een shiny Pokémon kaart trekt uit een booster pack. Maar je kunt er voorzichtig vanuit gaan dat er één shiny Pokémon kaart zit in elke 300 booster packs. Dat betekent dat je waarschijnlijk één zo’n kaart trekt als je ongeveer 9 booster boxen koopt. Uitgerekend komt dat erop neer dat je zo’n €1800 (!) moet uitgeven voordat je een keer een shiny Pokémon kaart trekt! En dan nog kan het zijn dat je er geen hebt.

Hoe heb je meer kans op een shiny Pokémon?

De shiny Pokémon kaarten waarde ligt dus hoger dan bij een ‘normale’ Pokémon kaart. Die wil je dus hebben! Maar ja, hoe heb je meer kans op een shiny Pokémon als je kaarten koopt? Eerder zeiden we al dat de kans op een shiny Pokémon kaart trekken uit een booster zeer klein is… Je zal honderden booster packs moeten kopen en dat is niet echt een haalbare strategie. Ben je echter op zoek naar een specifieke shiny Pokémon kaart? Dan kun je die nog het beste rechtstreeks kopen van een handelaar. Maar houd er wel rekening mee dat je een aanzienlijke prijs voor de kaart zal betalen, aangezien shiny Pokémon kaarten behoorlijk zeldzaam zijn. Zelfs de minder populaire shiny Pokémon kaarten worden nog voor honderden euro’s verkocht!

Hoeveel is een shiny Charmander waard?

Een van de meest populaire shiny Pokémon kaarten is de shiny Charmander kaart. Je vraagt je waarschijnlijk af: Hoeveel is een shiny Charmander kaart precies waard. Het gaat hierbij om de shiny Charmander uit de Hidden Fates set. Deze kaart zal zeker wat opleveren als je hem verkoopt, maar helaas zal je er niet rijk van worden. Houd er rekening mee dat je Shiny Charmander kaart ongeveer tussen de €10 en €20 zal opleveren, mits hij in goede conditie is.

Hoeveel is shiny Charizard Vmax waard?

Een andere shiny Pokémon kaart die ontzettend gewild is, is de zeldzame shiny Charizard Vmax kaart. Op deze kaart zien we een mega coole zwarte Charizard die de hele kaart beslaat in een awesome power pose. Hij is afkomstig uit de Shining Fates set. De Shiny Charizard Vmax waarde ligt tussen de €100 en €300, natuurlijk afhankelijk van de staat waarin je kaart verkeert.

De shiny Pokémon kaarten met de hoogste waarde

Als we kijken naar de shiny Pokémon kaarten waarde is dit een stuk hoger dan niet-shiny Pokémon kaarten. Maar natuurlijk hangt de waarde van je Pokémon kaart af van nog veel meer factoren dan alleen wel of niet shiny zijn. Sommige shiny Pokémon kaarten zijn ontzettend zeldzaam en waardevol en anderen stellen teleur. Bij deze zetten we de 5 meest waardevolle shiny Pokémon kaarten voor je op een rijtje.

1. Espeon Gold star

Heb je wel eens gehoord van Gold Star Pokémon kaarten? Ze kwamen uit tussen 2004 en 2007 en zijn ontzettend gewild bij verzamelaars. Binnen de Gold Star collectie vind je een handjevol shiny Pokémon kaarten. Deze zijn natuurlijk al helemaal MEGA zeldzaam. Heb je een shiny Gold star Pokémon kaart in goede conditie, dan kun je hier een leuke prijs voor krijgen als je je Pokémon kaart verkoopt.

Deze Espeon is een interessant voorbeeld van de Gold Star Shiny Pokémon kaarten. In Japan was deze unieke kaart exclusief beschikbaar voor leden van de Pokémon Daisuki Fan Club die meer dan 50 duizend punten hadden verdiend. De leden hadden maar heel kort de tijd om dit aanzienlijke puntenaantal te verkrijgen, waardoor slechts zeer weinig Espeon Gold Star Shiny Pokémon kaarten zijn gedrukt.

De enige manier waarop je deze kaart in het Engels kon krijgen was door middel van de POP series pakjes, die je kreeg via Pokémon evenementen. Omdat deze kaart alleen op deze zeer ongebruikelijke manieren te verkrijgen viel, is het vandaag de dag een van de meest zeldzame shiny Pokémon kaarten op de markt.

Deze meest zeldzame shiny Pokémon kaart is bijna nergens te vinden onder de €8000 en dan is ‘ie niet eens in perfecte staat.

2. Shiny Shining Charizard

Deze bijzondere Charizard kaart heb je misschien al eerder in onze lijstjes gezien en dat is niet zonder reden! Deze Shining Charizard uit de 2002 Neo Destiny set is namelijk ongekend populair bij Pokémon fans. En als ‘ie dan ook nog eens shiny is, dan heb je helemaal goud in handen.

De oudere Neo series shining Pokémon kaarten zijn allemaal erg gewild bij verzamelaars, maar vooral deze Charizard lijkt fans keer op keer te betoveren. Om deze zeldzaamheid te begrijpen, nemen we je even mee in de tijd. De Neo Destiny set kwam uit in 2002. Toen was de ergste Pokémon kaarten gekte net voorbij. Daarom werden er minder exemplaren gedrukt, waardoor deze set nu juist super zeldzaam en gewild is.

Deze Shining Charizard ziet er misschien een beetje basic uit, maar je kunt hem makkelijk verkopen voor €10.000 in goede conditie!

3. Shiny Gyrados Pokémon kaarten

Deze is speciaal voor de iets oudere Pokémon fans onder ons. Jouw eerste ervaring met een shiny Pokémon kaart was waarschijnlijk een beetje zoals dit: je opende, niets vermoedend, een zuurverdiend pakje Pokémon kaarten. En daar was ‘ie dan: een Gyrados! Maar dan niet z’n gebruikelijke kleur blauw, maar rood! Vele jaren later, met de komst van de Heartgold/Soulsilver Pokémon kaarten uitbreiding, zagen we opnieuw een echte rode shiny Gyrados terug in het kaartspel.

De Shiny Gyrados was één van de SUPER zeldzame kaarten in deze uitbreiding. Hij staat zelfs op de voorkant van een deel van de Pokémon kaarten packs. Tot op de dag van vandaag is Gyrados de koning van de shiny Pokémon. Hij staat namelijk op maar liefst 15 verschillende shiny Pokémon kaarten, meer dan welke Pokémon dan ook!

4. Shiny Rayquaza Pokémon kaarten

Rayquaza hoort zeker thuis in het rijtje meest populaire Pokémon. Niet alleen is hij een Legendary Pokémon, hij staat ook op de cover van Pokémon Emerald. Het is dan ook niet gek dat Rayquaza in de loop der jaren op vele Pokémon kaarten te zien is. Hier zie je trouwens een handig overzichtje met alle Rayquaza Pokémon kaarten ooit gemaakt. Natuurlijk zitten hier ook shiny Raquaza Pokémon kaarten tussen.

Sommige van deze kaarten hebben te maken met bepaalde evenementen uit de Pokémon animé, films of videogames. Maar andersom zie je ook dat in de videogames bepaalde Rayquaza kaarten terugkomen. Shiny Rayquaza heeft ook zijn geheel eigen promo box set. Dankzij z’n populariteit en coole zwarte look heeft Rayquaza zijn plek verdiend tussen de nieuwe Shining Legends.

5. Shiny Shining Ho-oh

Deze shiny Shining Ho-oh is ontzettend zeldzaam en waardevol. De nieuwe Shining Legends set is, net als Generations, alleen verkrijgbaar in promo sets. Dit is waarom ze zo moeilijk zijn om in handen te krijgen. Het eerste Shining Legends product dat uitkomt is de Elite Trainer Box. Deze is hetzelfde als de vorige Elite Trainer Box sets, maar met twee nieuwe booster packs en een promo kaart.

Soms zijn promo kaarten niet helemaal de moeite waard, maar dit is de enige manier waarop je deze super shiny Shining Ho-oh kaart in je bezit kunt krijgen. Elite Trainer Boxen kunnen tussen de €45 en €95 kosten. En hoewel deze Ho-oh kaart misschien niet de meest zeldzame shiny Pokémon kaart is, is hij wel moeilijk om te krijgen.

Nieuwe Pokémon kaarten kopen?

Pokémon kaarten heb je wat ons betreft nooit te veel. Wil je nieuwe Pokémon kaarten kopen? Via onderstaande knop breid je je collectie uit!

Pokemon kaarten kopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Wat is de waarde van Pokémon kaarten uit 1995?

Als echte fan weet je waarschijnlijk wel dat Pokémon kaarten uit 1995 een hoge waarde hebben. De waarde bepalen van Pokémon kaarten is best lastig. Er zijn meerdere factoren die… Bekijk dit bericht

Pokémon Crown Zenith: alles wat je moet weten over de nieuwe set.

Pokémon Crown Zenith: de laatste Sword & Shield set De nieuwste Sword & Shield set: Crown Zenith is op 20 januari 2023 gelanceerd door Pokémon TCG. Dit is de laatste… Bekijk dit bericht

Pokémon Celebrations: 10 meest waardevolle kaarten

Met Pokémon Celebrations viert Pokémon het 25 jaar bestaan van de franchise. Deze Pokémon Celebrations set bevat (hoe toepasselijk) 25 kaarten. Dit is weinig in vergelijking met andere sets. Hierdoor… Bekijk dit bericht

Hoe werkt PSA Pokémon kaart graden?

PSA Pokémon kaart graden is iets wat je waarschijnlijk vaak hoort als je bezig bent met handelen in Pokémon kaarten. Maar misschien weet je niet zeker wat een PSA grading… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over McDonalds Pokémon kaarten

Als echte Pokémon liefhebber, heb je vast wel eens gehoord van McDonalds Pokémon kaarten. Ter ere van het recente 25e jubileum van Pokémon waren deze klassiekers weer teruggekomen in de… Bekijk dit bericht

Japanse Pokémon kaarten: waar koop je ze?

Zelfs als je geen Japans kunt lezen, kun je gefascineerd raken door Japanse Pokémon kaarten. Japanse Pokémon kaarten verschillen van de Engelse op een aantal verrassende manieren. Ook kan de… Bekijk dit bericht

Grote Pokémon kaart: alles wat je wilt weten

Een grote Pokémon kaart lijkt eigenlijk in alles op een normale kaart. Maar dan een stuk groter. En groter is altijd beter, toch? Spoiler alert: een Pokémon grote kaart is… Bekijk dit bericht

Gouden Pokémon kaarten

Gouden Pokémon kaarten, ook wel Metal Pokemon cards, zijn de nieuwste trend op het gebied van Pokémon kaarten. Vooral de vergulde kaarten zijn erg populair. Of het nu de klassieke… Bekijk dit bericht

Alle Pokémon Booster Boxen op een rij

Een Pokémon Booster Box is de ultieme aankoop voor iedere Pokémon kaarten verzamelaar. In zo’n glorieuze box zitten namelijk maar liefst 36(!) booster packs. Dat betekent 360 Pokémon kaarten in… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over Shiny Pokémon kaarten: wat zijn het en hoe trek je ze?

Shiny Pokémon kaarten. Voor sommigen gewoon mooi om naar te kijken, voor anderen een levensgrote obsessie. Het valt niet te ontkennen dat shiny Pokémon kaarten ongekend populair zijn bij zowel… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart

Pokedex