Hero

Hoe bouw je een sterk Pokémon kaarten deck?

×
Ga terug naar het overzicht

Bij de Pokémon Trading Card Game speel je standaard met een deck van 60 kaarten, waarin je Pokémon kaarten, trainerkaarten en energiekaarten combineert. Wat zijn de Pokémon card deck rules en hoe stel je een sterk deck samen?

In dit artikel lees je richtlijnen en tips, zodat je zelf een sterk Pokémon kaarten deck bouwt dat jou rechtstreeks naar de overwinning leidt!

Algemene regels Pokémon kaarten deck

Tegenwoordig kun je complete Pokémon kaarten decks kopen, maar hé, het is toch eigenlijk veel leuker om ze zelf samen te stellen? Zo kies je uit je favoriete Pokémon kaarten. Houd je bij het samenstellen van je deck aan de volgende regels:

  • Een Pokémon kaarten deck bestaat uit 60 kaarten.
  • Je combineert Pokémon-, trainer en energy kaarten.
  • Iedere kaart mag maximaal 4 keer in het spel voorkomen, met uitzondering van de energiekaarten. Hierbij wordt gekeken naar de naam van de kaart. Pikachu kaarten met verschillende aanvallen vallen onder dezelfde kaart. Raichu, Raichu GX en Alolan Raichu worden als drie verschillende kaarten gezien.

Pokémon kaarten deck maken

Dan nu, hoe deel je een Pokémon kaarten deck slim in? Hieronder geven we je een aantal tips, maar eerst vertellen we je welke aantallen per type kaart je het beste als richtlijn aan kunt houden.

  • Energiekaarten: 15 tot 19 stuks
  • Trainerkaarten: 13 tot 20 stuks
  • Pokémon kaarten: het deel dat overblijft

Bij het samenstellen van je deck is het belangrijk dat je de kaarten verstandig met elkaar combineert. Welke energiekaarten passen bij welke aanvallen en hoe kunnen de trainerkaarten zorgen voor extra effecten? Stem dit alles zo goed mogelijk af op jouw tactiek.

Sterke Pokémon kaarten kiezen

Je wint het spel wanneer je alle Pokémon van je tegenstander hebt uitgeschakeld, of wanneer je alle prijskaarten hebt gepakt. Het is dus belangrijk om Pokémon kaarten met sterke aanvallen te kiezen. De kracht van de attacks zie je onder de afbeelding staan.

Kijk ook naar het aantal hit points (HP – rechtsboven). Hoe hoger dit aantal, hoe moeilijker het is om de Pokémon uit te schakelen.

Zet indien mogelijk evolutiekaarten in. Deze hebben meer kracht nodig om aan te vallen, maar de aanvallen zijn een stuk sterker en de HP gaat omhoog.

Prijskaarten afhankelijk van type Pokémon kaart

Wil je extra sterke Pokémon kaarten inzetten? Dan kun je bijvoorbeeld een GX-Pokémon kaart aan je deck toevoegen. Hiermee kun je eenmalig per spel een Z-move kunt doen. Ook kun je Tag Team kaarten inzetten. Hierop staan minimaal twee Pokémon van hetzelfde type, die samen extra sterk aanvallen tijdens het spel.

Let op, hier zit ook weer een risico aan. Verlies je een GX-Pokémon kaart, dan mag je tegenstander 2 prijzenkaarten pakken. Bij een Tag Team kaart zijn dat zelfs 3 prijskaarten. Met een standaard Pokémon kaart is dat maar 1 prijskaart.

Kortom, speciale Pokémon kaarten zoals GX en Tag Team kaarten kunnen je sneller naar de overwinning helpen, maar vergroten aan de andere kant het risico op verlies. Aan jou de keuze of je enkele van deze kaarten toevoegt aan je deck.

Energiekaarten matchen met aanvallen

Zorg dat de energiekaarten in je deck matchen met de aanvallen van je Pokémon. Hierbij kun je het beste voor één of twee energietypes kiezen, want zo is de kant groter dat je een match in handen krijgt.

Optioneel kun je Alolan Pokémon kaarten toevoegen aan je deck. Er zijn een aantal kaarten die ‘lege’ energiesymbolen hebben. Dat betekent dat je er mee mag aanvallen zonder dat er een energiekaart aan gekoppeld is.

Inzetten van trainerkaarten

Trainerkaarten zijn erg belangrijk in het spel en zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de winst. Zo kun je bijvoorbeeld HP teruggeven met een Potion, nieuwe kaarten pakken of kaarten verwisselen. Snuffel eens door je eigen collectie trainerkaarten om te kijken welke het beste kunnen bijdragen aan je succes.  

Pokémon kaarten deck testen

Heb je je deck samengesteld? Dan kun je zelf een aantal testen uitvoeren om te checken of je steeds een ‘eerste goede hand’ krijgt. Is dit niet het geval, dan moet je wijzigingen doorvoeren. Daarna kun je aan de slag met de Pokémon Card Trading Game. Je merkt nu vanzelf of je deck een goede samenstelling heeft, en waar zwakheden zitten. Deze kun je later nog aanpassen, totdat je het perfecte deck creëert.

Nieuwe Pokémon kaarten kopen?

Wil je nieuwe Pokémon kaarten kopen? Klik dan op onderstaande knop en koop de nieuwste Pokémon kaarten.

Pokémon kaarten kopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Introductie nieuw type Pokémon kaart in expansie Fusion Strike Sword & Shield!

12 november 2021 komt de 8e expansie van Sword & Shield Series uit: Fusion Strike. Dat betekent meer dan 260 nieuwe kaarten, met daarbij de introductie van de Fusion Strike… Bekijk dit bericht

Top 10 grootste Pokémon

Na een blog over de 10 kleinste Pokémon is het niet meer dan logisch om nu ook te kijken naar de 10 grootste Pokémon. Gek genoeg was dit iets lastiger om uit te zoeken, maar om deze lijst te… Bekijk dit bericht

Top 10 kleinste Pokémon

Toen Pokémon nog maar net begon, in 1996, waren er nog maar 151 Pokémon. Een paar decennia later zijn dit er maar liefst 898. Al die jaren zijn we continu… Bekijk dit bericht

Vier 25 jaar Pokémon met classic TCG expansie Celebrations

Het jaar 2021 is een speciaal jaar voor Pokémon, namelijk de viering van het 25-jarig bestaan! En dat is dan ook precies wat in de nieuwste Pokémon kaarten uitbreiding Celebrations… Bekijk dit bericht

Alles wat je wil weten over Pokémon Unite

Pokémon Unite is er dan eindelijk! Net als alle andere Pokémon fans hebben wij hier lang naar uitgekeken. Samen met je vrienden kun je nu onvergetelijke gevechten aangaan met coole… Bekijk dit bericht

Nieuwe Pokémon kaarten expansie: Sword & Shield Evolving Skies!

We hebben er even op moeten wachten, maar na Sword & Shield Shilling Reign is vanaf 27 augustus 2021 de nieuwe Pokémon TCG Expansion Evolving Skies beschikbaar. Ook deze is… Bekijk dit bericht

Sword & Shield – Chilling Reign Pokémon kaarten expansie!

Op 18 juni 2021 komt er weer een nieuwe expansie van de Pokémon kaarten Sword & Shield collectie uit. Dit keer gaat het om Chilling Reign, de opvolger van Sword… Bekijk dit bericht

Wat is Pokémon Planet?

Ben je gek op Pokémon games en nog niet (zo) bekend met Pokémon Planet? Dan zit je goed in dit artikel. We vertellen je meer over deze online game met… Bekijk dit bericht

Wat is Pokémon kaarten graden en welke grades zijn er?

Zelf de waarde en staat van je Pokémon kaarten bepalen is vaak geen gemakkelijke klus. Daarom kun je je Pokémon kaarten laten graden door professionals. Hierbij kijken zij naar de… Bekijk dit bericht

Tip: dit zijn de beste Pokémon games online!

Gek op Pokémon én online gamen? Dan is dit artikel the place to be. We zetten de beste online Pokémon games voor je op een rijtje. Van online TCG tot… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart