Hero

Hoe bouw je een sterk Pokémon kaarten deck?

×
Ga terug naar het overzicht

Bij de Pokémon Trading Card Game speel je standaard met een deck van 60 kaarten, waarin je Pokémon kaarten, trainerkaarten en energiekaarten combineert. Wat zijn de Pokémon card deck rules en hoe stel je een sterk deck samen?

In dit artikel lees je richtlijnen en tips, zodat je zelf een sterk Pokémon kaarten deck bouwt dat jou rechtstreeks naar de overwinning leidt!

Algemene regels Pokémon kaarten deck

Tegenwoordig kun je complete Pokémon kaarten decks kopen, maar hé, het is toch eigenlijk veel leuker om ze zelf samen te stellen? Zo kies je uit je favoriete Pokémon kaarten. Houd je bij het samenstellen van je deck aan de volgende regels:

  • Een Pokémon kaarten deck bestaat uit 60 kaarten.
  • Je combineert Pokémon-, trainer en energy kaarten.
  • Iedere kaart mag maximaal 4 keer in het spel voorkomen, met uitzondering van de energiekaarten. Hierbij wordt gekeken naar de naam van de kaart. Pikachu kaarten met verschillende aanvallen vallen onder dezelfde kaart. Raichu, Raichu GX en Alolan Raichu worden als drie verschillende kaarten gezien.

Pokémon kaarten deck maken

Dan nu, hoe deel je een Pokémon kaarten deck slim in? Hieronder geven we je een aantal tips, maar eerst vertellen we je welke aantallen per type kaart je het beste als richtlijn aan kunt houden.

  • Energiekaarten: 15 tot 19 stuks
  • Trainerkaarten: 13 tot 20 stuks
  • Pokémon kaarten: het deel dat overblijft

Bij het samenstellen van je deck is het belangrijk dat je de kaarten verstandig met elkaar combineert. Welke energiekaarten passen bij welke aanvallen en hoe kunnen de trainerkaarten zorgen voor extra effecten? Stem dit alles zo goed mogelijk af op jouw tactiek.

Sterke Pokémon kaarten kiezen

Je wint het spel wanneer je alle Pokémon van je tegenstander hebt uitgeschakeld, of wanneer je alle prijskaarten hebt gepakt. Het is dus belangrijk om Pokémon kaarten met sterke aanvallen te kiezen. De kracht van de attacks zie je onder de afbeelding staan.

Kijk ook naar het aantal hit points (HP – rechtsboven). Hoe hoger dit aantal, hoe moeilijker het is om de Pokémon uit te schakelen.

Zet indien mogelijk evolutiekaarten in. Deze hebben meer kracht nodig om aan te vallen, maar de aanvallen zijn een stuk sterker en de HP gaat omhoog.

Prijskaarten afhankelijk van type Pokémon kaart

Wil je extra sterke Pokémon kaarten inzetten? Dan kun je bijvoorbeeld een GX-Pokémon kaart aan je deck toevoegen. Hiermee kun je eenmalig per spel een Z-move kunt doen. Ook kun je Tag Team kaarten inzetten. Hierop staan minimaal twee Pokémon van hetzelfde type, die samen extra sterk aanvallen tijdens het spel.

Let op, hier zit ook weer een risico aan. Verlies je een GX-Pokémon kaart, dan mag je tegenstander 2 prijzenkaarten pakken. Bij een Tag Team kaart zijn dat zelfs 3 prijskaarten. Met een standaard Pokémon kaart is dat maar 1 prijskaart.

Kortom, speciale Pokémon kaarten zoals GX en Tag Team kaarten kunnen je sneller naar de overwinning helpen, maar vergroten aan de andere kant het risico op verlies. Aan jou de keuze of je enkele van deze kaarten toevoegt aan je deck.

Energiekaarten matchen met aanvallen

Zorg dat de energiekaarten in je deck matchen met de aanvallen van je Pokémon. Hierbij kun je het beste voor één of twee energietypes kiezen, want zo is de kant groter dat je een match in handen krijgt.

Optioneel kun je Alolan Pokémon kaarten toevoegen aan je deck. Er zijn een aantal kaarten die ‘lege’ energiesymbolen hebben. Dat betekent dat je er mee mag aanvallen zonder dat er een energiekaart aan gekoppeld is.

Inzetten van trainerkaarten

Trainerkaarten zijn erg belangrijk in het spel en zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de winst. Zo kun je bijvoorbeeld HP teruggeven met een Potion, nieuwe kaarten pakken of kaarten verwisselen. Snuffel eens door je eigen collectie trainerkaarten om te kijken welke het beste kunnen bijdragen aan je succes.  

Pokémon kaarten deck testen

Heb je je deck samengesteld? Dan kun je zelf een aantal testen uitvoeren om te checken of je steeds een ‘eerste goede hand’ krijgt. Is dit niet het geval, dan moet je wijzigingen doorvoeren. Daarna kun je aan de slag met de Pokémon Card Trading Game. Je merkt nu vanzelf of je deck een goede samenstelling heeft, en waar zwakheden zitten. Deze kun je later nog aanpassen, totdat je het perfecte deck creëert.

Nieuwe Pokémon kaarten kopen?

Wil je nieuwe Pokémon kaarten kopen? Klik dan op onderstaande knop en koop de nieuwste Pokémon kaarten.

Pokémon kaarten kopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Wat is de waarde van Pokémon kaarten uit 1995?

Als echte fan weet je waarschijnlijk wel dat Pokémon kaarten uit 1995 een hoge waarde hebben. De waarde bepalen van Pokémon kaarten is best lastig. Er zijn meerdere factoren die… Bekijk dit bericht

Pokémon Crown Zenith: alles wat je moet weten over de nieuwe set.

Pokémon Crown Zenith: de laatste Sword & Shield set De nieuwste Sword & Shield set: Crown Zenith is op 20 januari 2023 gelanceerd door Pokémon TCG. Dit is de laatste… Bekijk dit bericht

Pokémon Celebrations: 10 meest waardevolle kaarten

Met Pokémon Celebrations viert Pokémon het 25 jaar bestaan van de franchise. Deze Pokémon Celebrations set bevat (hoe toepasselijk) 25 kaarten. Dit is weinig in vergelijking met andere sets. Hierdoor… Bekijk dit bericht

Hoe werkt PSA Pokémon kaart graden?

PSA Pokémon kaart graden is iets wat je waarschijnlijk vaak hoort als je bezig bent met handelen in Pokémon kaarten. Maar misschien weet je niet zeker wat een PSA grading… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over McDonalds Pokémon kaarten

Als echte Pokémon liefhebber, heb je vast wel eens gehoord van McDonalds Pokémon kaarten. Ter ere van het recente 25e jubileum van Pokémon waren deze klassiekers weer teruggekomen in de… Bekijk dit bericht

Japanse Pokémon kaarten: waar koop je ze?

Zelfs als je geen Japans kunt lezen, kun je gefascineerd raken door Japanse Pokémon kaarten. Japanse Pokémon kaarten verschillen van de Engelse op een aantal verrassende manieren. Ook kan de… Bekijk dit bericht

Grote Pokémon kaart: alles wat je wilt weten

Een grote Pokémon kaart lijkt eigenlijk in alles op een normale kaart. Maar dan een stuk groter. En groter is altijd beter, toch? Spoiler alert: een Pokémon grote kaart is… Bekijk dit bericht

Gouden Pokémon kaarten

Gouden Pokémon kaarten, ook wel Metal Pokemon cards, zijn de nieuwste trend op het gebied van Pokémon kaarten. Vooral de vergulde kaarten zijn erg populair. Of het nu de klassieke… Bekijk dit bericht

Alle Pokémon Booster Boxen op een rij

Een Pokémon Booster Box is de ultieme aankoop voor iedere Pokémon kaarten verzamelaar. In zo’n glorieuze box zitten namelijk maar liefst 36(!) booster packs. Dat betekent 360 Pokémon kaarten in… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over Shiny Pokémon kaarten: wat zijn het en hoe trek je ze?

Shiny Pokémon kaarten. Voor sommigen gewoon mooi om naar te kijken, voor anderen een levensgrote obsessie. Het valt niet te ontkennen dat shiny Pokémon kaarten ongekend populair zijn bij zowel… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart

Pokedex