Hero

Hoe bouw je een sterk Pokémon kaarten deck?

×
Ga terug naar het overzicht

Bij de Pokémon Trading Card Game speel je standaard met een deck van 60 kaarten, waarin je Pokémon kaarten, trainerkaarten en energiekaarten combineert. Wat zijn de Pokémon card deck rules en hoe stel je een sterk deck samen?

In dit artikel lees je richtlijnen en tips, zodat je zelf een sterk Pokémon kaarten deck bouwt dat jou rechtstreeks naar de overwinning leidt!

Algemene regels Pokémon kaarten deck

Tegenwoordig kun je complete Pokémon kaarten decks kopen, maar hé, het is toch eigenlijk veel leuker om ze zelf samen te stellen? Zo kies je uit je favoriete Pokémon kaarten. Houd je bij het samenstellen van je deck aan de volgende regels:

  • Een Pokémon kaarten deck bestaat uit 60 kaarten.
  • Je combineert Pokémon-, trainer en energy kaarten.
  • Iedere kaart mag maximaal 4 keer in het spel voorkomen, met uitzondering van de energiekaarten. Hierbij wordt gekeken naar de naam van de kaart. Pikachu kaarten met verschillende aanvallen vallen onder dezelfde kaart. Raichu, Raichu GX en Alolan Raichu worden als drie verschillende kaarten gezien.

Pokémon kaarten deck maken

Dan nu, hoe deel je een Pokémon kaarten deck slim in? Hieronder geven we je een aantal tips, maar eerst vertellen we je welke aantallen per type kaart je het beste als richtlijn aan kunt houden.

  • Energiekaarten: 15 tot 19 stuks
  • Trainerkaarten: 13 tot 20 stuks
  • Pokémon kaarten: het deel dat overblijft

Bij het samenstellen van je deck is het belangrijk dat je de kaarten verstandig met elkaar combineert. Welke energiekaarten passen bij welke aanvallen en hoe kunnen de trainerkaarten zorgen voor extra effecten? Stem dit alles zo goed mogelijk af op jouw tactiek.

Sterke Pokémon kaarten kiezen

Je wint het spel wanneer je alle Pokémon van je tegenstander hebt uitgeschakeld, of wanneer je alle prijskaarten hebt gepakt. Het is dus belangrijk om Pokémon kaarten met sterke aanvallen te kiezen. De kracht van de attacks zie je onder de afbeelding staan.

Kijk ook naar het aantal hit points (HP – rechtsboven). Hoe hoger dit aantal, hoe moeilijker het is om de Pokémon uit te schakelen.

Zet indien mogelijk evolutiekaarten in. Deze hebben meer kracht nodig om aan te vallen, maar de aanvallen zijn een stuk sterker en de HP gaat omhoog.

Prijskaarten afhankelijk van type Pokémon kaart

Wil je extra sterke Pokémon kaarten inzetten? Dan kun je bijvoorbeeld een GX-Pokémon kaart aan je deck toevoegen. Hiermee kun je eenmalig per spel een Z-move kunt doen. Ook kun je Tag Team kaarten inzetten. Hierop staan minimaal twee Pokémon van hetzelfde type, die samen extra sterk aanvallen tijdens het spel.

Let op, hier zit ook weer een risico aan. Verlies je een GX-Pokémon kaart, dan mag je tegenstander 2 prijzenkaarten pakken. Bij een Tag Team kaart zijn dat zelfs 3 prijskaarten. Met een standaard Pokémon kaart is dat maar 1 prijskaart.

Kortom, speciale Pokémon kaarten zoals GX en Tag Team kaarten kunnen je sneller naar de overwinning helpen, maar vergroten aan de andere kant het risico op verlies. Aan jou de keuze of je enkele van deze kaarten toevoegt aan je deck.

Energiekaarten matchen met aanvallen

Zorg dat de energiekaarten in je deck matchen met de aanvallen van je Pokémon. Hierbij kun je het beste voor één of twee energietypes kiezen, want zo is de kant groter dat je een match in handen krijgt.

Optioneel kun je Alolan Pokémon kaarten toevoegen aan je deck. Er zijn een aantal kaarten die ‘lege’ energiesymbolen hebben. Dat betekent dat je er mee mag aanvallen zonder dat er een energiekaart aan gekoppeld is.

Inzetten van trainerkaarten

Trainerkaarten zijn erg belangrijk in het spel en zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de winst. Zo kun je bijvoorbeeld HP teruggeven met een Potion, nieuwe kaarten pakken of kaarten verwisselen. Snuffel eens door je eigen collectie trainerkaarten om te kijken welke het beste kunnen bijdragen aan je succes.  

Pokémon kaarten deck testen

Heb je je deck samengesteld? Dan kun je zelf een aantal testen uitvoeren om te checken of je steeds een ‘eerste goede hand’ krijgt. Is dit niet het geval, dan moet je wijzigingen doorvoeren. Daarna kun je aan de slag met de Pokémon Card Trading Game. Je merkt nu vanzelf of je deck een goede samenstelling heeft, en waar zwakheden zitten. Deze kun je later nog aanpassen, totdat je het perfecte deck creëert.

Nieuwe Pokémon kaarten kopen?

Wil je nieuwe Pokémon kaarten kopen? Klik dan op onderstaande knop en koop de nieuwste Pokémon kaarten.

Pokémon kaarten kopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Dit zijn alle Pokémon films

Als je van Pokémon houdt, dan moet je ook wel een aantal (misschien zelfs alle) Pokémon films hebben gezien. We hebben allemaal wel de spellen gespeeld en de serie gekeken,… Bekijk dit bericht

Nu ook in bulk je kaarten verkopen!

Misschien heb jij al op zolder gezocht naar je oude verzameling Pokémon kaarten. Als jij ze hebt gevonden maar je weet niet wat je ermee moet, willen wij ze heel… Bekijk dit bericht

Swords & Shield Brilliant Stars uitbreiding: alles over Pokémon VSTAR en de setlist

Het hoge woord is eruit! Brilliant Stars wordt de negende en nieuwste expansie van de Sword & Shield series. In Nederland zal deze uitbreiding gelanceerd worden op 25 februari 2022.… Bekijk dit bericht

Hoeveel Pokémon kaarten zitten er in een pakje

Verzamel je Pokémon kaarten, dan wil je natuurlijk graag weten: Hoeveel Pokémon kaarten zitten er in een pakje? Het kan zijn dat je de kaarten gebruikt voor het kaartspel. Echter,… Bekijk dit bericht

Pokémon kaarten waarde scannen

Je Pokémon kaarten waarde scannen kan erg handig zijn. En misschien levert het je ook nog eens veel geld op! Je zal namelijk vast wel hebben gehoord over verzamelaars die… Bekijk dit bericht

Wat is de sterkste Pokémon kaart ter wereld?

Het is een vraag die je al bezighoudt sinds je op het schoolplein Pokémon kaarten verzamelde: Wat is nou de sterkste Pokémon kaart ter wereld? Pokémon liefhebbers zullen allemaal hun… Bekijk dit bericht

De Dragonite Pokémon kaart: wat maakt deze Pokémon kaart zo bijzonder?

De Dragonite Pokémon kaart is een felbegeerd object voor echte Pokémon fans. Dragonite, de gevleugelde oranje draak heeft wel iets weg van Charizard, maar dan schattiger. In dit artikel vertellen… Bekijk dit bericht

Hoeveel Pokémon kaarten zijn er?

Wanneer je al een tijdje liefhebber bent van het Pokémon kaartspel, zal het je vast wel zijn opgevallen; er zijn ZO ontzettend veel Pokémon kaarten! Deze wereldberoemde speelkaarten worden al… Bekijk dit bericht

Alles wat je moet weten over Japanse Pokémon kaarten

Wat ons betreft is Pokémon één van de beste dingen die Japan ooit heeft voortgebracht. En hoewel wij in Nederland voornamelijk Engelstalige Pokémon kaarten kopen, verzamelen en gebruiken in het… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over de Rayquaza Pokémon kaart

Rayquaza is een zeer bekende en populaire Pokémon. Fans van de videogame Pokémon Emerald, de enkele versie van Pokémon Ruby & Sapphire. Rayquaza is namelijk de mascotte voor Pokémon Emerald… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart

Pokedex