Ga snel naar:
- 1. Spelling- en grammaticafouten
- 2. De achterkant van de kaart
- 3. De energiesymbolen
- 4. Houd de kaart tegen het licht
- 5. Het materiaal van de Pokémon kaart
- 6. Onrealistische HP of damage
- 7. Grootte van de Pokémon kaart
- 8. Glimmend folie over de hele kaart
8 manieren waaraan je een neppe Pokémon kaart kan herkennen
Het herkennen van een neppe Pokémon kaart is vaak lastiger dan je denkt. Maar geen paniek: met een beetje oefening word jij straks een meester in het onderscheid maken tussen echte en neppe Pokémon kaarten.
Wanneer producten erg populair zijn, zoals Pokémon kaarten, zullen er altijd mensen zijn die valse kopieën proberen te maken voor eigen gewin. Gelukkig kun jij met behulp van onderstaande tips straks echt van nep onderscheiden.
Wij hebben hieronder voor jou de 8 manieren op een rijtje gezet hoe jij kunt herkennen of je met een nep Pokémon kaart te maken hebt.
1. Spelling- en grammaticafouten
Deze eerste manier is makkelijk te spotten. Lees de tekst op je Pokémon kaart. Staan er woorden verkeerd gespeld? Staat ‘coin’ bijvoorbeeld gespeld als ‘cion’? Dan kun je er zeker van zijn dat je met een nep Pokémon kaart te maken hebt.
2. De achterkant van de kaart
Een andere manier om te controleren of je met een nep Pokémon kaart te maken hebt, is door nauwkeurig naar de achterkant van je kaart te kijken. Volgens sommigen is dit de beste manier, omdat maar liefst 80% van de nep Pokémon kaarten hierin afwijkt van de oorspronkelijke kaarten.
Waar moet je op letten? Kijk naar de blauwe achtergrond, rechtsboven de Pokébal. De oorspronkelijke Pokémon kaarten hebben een gemêleerde achtergrond waarbij vlakken van zowel licht- als donkerblauw te zien zijn. De nep Pokémon kaarten hebben meestal maar één kleurvlak op deze plek in één enkele kleur blauw.
3. De energiesymbolen
Kijk naar de energiesymbolen op je Pokémon kaart. Bij een authentieke kaart passen de zwartkleurige symbolen precies in het cirkeltje en zitten ze ook keurig in het midden. Zie je dat het zwartkleurige symbool eigenlijk te groot is voor het cirkeltje waar het in zit en er dus eigenlijk niet helemaal inpast? Of zit het symbool niet helemaal in het midden van de cirkel? Dan heb je met een nep Pokémon kaart te maken.
4. Houd de kaart tegen het licht
Over het algemeen zullen nep Pokémon kaarten veel meer licht door laten schijnen dan authentieke Pokémon kaarten. Neem als eerste een Pokémon kaart waarvan je weet dat deze echt is en houd deze tegen het licht. Houd de kaart bijvoorbeeld voor het raam als het buiten licht is of schijn een lamp op de kaart. Kijk vervolgens goed hoeveel licht er door de kaart heen schijnt. Nu doe je hetzelfde bij de Pokémon kaart waarvan je vermoedt dat deze nep is. Laat deze kaart opeens veel meer licht door dan de eerste? Dan zal hij waarschijnlijk nep zijn.
5. Het materiaal van de Pokémon kaart
Meestal zijn nep Pokémon kaarten van een ander materiaal gemaakt dan de echte kaarten. Hierdoor voelen ze anders aan in je hand. Heb je een kaart waarvan je vermoedt dat deze nep is? Buig hem dan voorzichtig een beetje of wrijf met je vinger over de kaart. Doe vervolgens hetzelfde met een Pokémon kaart waarvan je weet dat deze echt is. Voel je verschil? Dan zal de eerste kaart een neppe zijn. Een ander kenmerk van nep Pokémon kaarten is dat ze een stuk sneller zullen scheuren dan echte kaarten.
6. Onrealistische HP of damage
Soms worden Pokémon kaarten expres zodanig gemanipuleerd dat ze veel te sterk zijn. Deze nep Pokémon kaarten hebben een onrealistisch hoog aantal damage of HP. Over het algemeen zou een Pokémon nooit meer dan 1000 HP moeten hebben en doet het nooit meer dan 500 damage met een enkele aanval. Staat er op jouw Pokémon kaart een getal dat vele malen hoger is? Dan zou je wel eens met een nep kaart te maken kunnen hebben. Om hier zeker van te zijn kun je een Google Image Search doen van je kaart. Type het nummer in dat rechtsonder op de kaart staat samen met de naam van de Pokémon. Hierdoor weet je wat de echte waardes van de Pokémon kaart zouden moeten zijn.
7. Grootte van de Pokémon kaart
Nog een manier om erachter te komen of een Pokémon kaart nep is, is door naar de grootte van de kaart te kijken. Heb je één kaart in je verzameling zitten die wat kleiner lijkt te zijn dan de rest? Dan heb je een grote kans dat deze kaart nep is. Nep Pokémon kaarten zijn namelijk vaak kleiner dan de originele kaarten.
8. Glimmend folie over de hele kaart
Deze laatste manier om een nep Pokémon kaart te ontdekken is wat lastiger. Maar een getraind oog pikt een nep kaart er op deze manier zo uit. Pokémon kaarten kunnen namelijk over glimmend folie beschikken. Echter, in veruit de meeste gevallen zit dit glimmende folie alleen over de afbeelding van de Pokémon en niet over het tekstvlak. Zie je overal glimmend folie zitten? Dan heb je grote kans dat je met een nep Pokémon kaart te maken hebt.
En? Zijn jouw Pokémon kaarten allemaal echt?
Heb je jouw Pokémon kaarten aan alle bovenstaande tests onderworpen en blijken ze gewoon helemaal echt te zijn? Gefeliciteerd! In dat geval kunnen ze je misschien nog wat geld opleveren. Verkoop ze aan ons krijg een eerlijke prijs voor je kaarten.
Zelf de waarde van jouw Pokémon kaarten achterhalen?
Zelf de waarde van jouw Pokémon kaarten scannen? Zo doe je dat! We leggen je precies uit waar je op moet letten en geven je handige tips. Kom erachter hoeveel jouw kaarten waard zijn. Zoek jouw kaart op in onze Pokédex:
Ga terug naar het overzicht