Pokémon plaatjes, oftewel Pokémon kaarten, zijn een populair collector’s item en worden daarnaast gebruikt voor het spelen van de Pokémon Trading Card Game. Maar hoe zijn Pokémon kaarten ontstaan, welke verschillende soorten Pokémon plaatjes zijn er allemaal, waar koop en verkoop je ze en hoe kun je ze netjes bewaren? Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over Pokémon plaatjes!
Wat zijn Pokémon plaatjes?
Pokémon plaatjes zijn kaarten om te verzamelen of om Pokémon spellen mee te spelen. Ze zijn opgedeeld in drie basistypen:
- Pokémon kaarten: hierop staan de Pokémon poppetjes.
- Energy kaarten: hierop staan energiesymbolen, die je matcht bij de aanvallen van de Pokémon.
- Trainer kaarten: hierop staan extra effecten om in te zetten tijdens spel.
Hoe zijn Pokémon kaarten ontstaan?
Voordat we dieper inzoomen op de verschillende soorten Pokémon plaatjes, geven we je een korte introductie op het ontstaan van de populaire kaarten.
Pokémon plaatjes zijn bedacht als onderdeel van de Pokémon Trading Card Game (Pokémon TCG). De eerste set werd in 1996 gepubliceerd in Japan, met populaire opdrukken van Pokémon als Pikachu, Bulbasaur, Squirtle, Charmander en Mew.
Al snel waaide de populariteit van Pokémon plaatjes over naar andere landen en twee jaar later werd in de Verenigde Staten de eerste Amerikaanse set uitgebracht. De Trading Card Game werd bekend over de hele wereld, en ondertussen worden er jaarlijks meerdere nieuwe Pokémon plaatjes uitgebracht.
- Release Japan publisher: Media Factory
- Release United States publisher: Wizards of the Coast
- Huidige publisher: The Pokémon Company International
Hoe zijn Pokémon plaatjes opgebouwd?
Pokémon plaatjes zijn op een vaste manier opgebouwd, zodat je altijd weet waar je moet kijken om de spelwaarde in te schatten. De achterzijde bestaat steeds uit een Poké Ball en het Pokémon logo.
De Pokémon kaarten met Pokémon poppetjes zijn het meest uitgebreid, met daarop het type Pokémon, de aanvallen en waarde van zeldzaamheid. Meestal is de Pokémon in een apart kader geplaatst, maar er zijn ook kaarten waarbij de Pokémon doorloopt over de gehele kaart (achter de tekst).
Kaart met Pokémon plaatje
Linksboven vind je het evolutieniveau, daarna de naam van de Pokémon. Rechtsboven ontdek je het type en de HP-punten. Daarnaast zie je op de kaart de afbeelding van de Pokémon, met daaronder de aanvalsnaam + uitleg van de schade en benodigde energiekaarten voor het uitvoeren van de schade. Daaronder vind je nog de weakness, resistance en terugtrekkosten. Rechtsonder zie je het symbool voor zeldzaamheid (bol, ruit of ster).
Trainerkaart
De trainerkaart bevat de titel ‘trainer’ en de naam van de kaart. Onder de afbeelding staat een toelichting op de voordelen van de kaart. Daaronder lees je nog de voorwaarden van het inzetten van deze kaart tijdens de Pokémon Trading Card Game.
Energy kaart
Op Energy plaatjes herken je het energiesymbool dat past bij de aanval van je Pokémon kaarten, zoals en water-, vuur- of psychic aanval. Lees hier meer over de verschillende Energy kaarten.
Welke verschillende Pokémon plaatjes zijn er?
We hebben zojuist al een onderscheiding gemaakt in drie basistypen Pokémon plaatjes, namelijk trainers, Pokémon en energy plaatjes. Maar dat is niet de enige onderscheiding die je kunt maken, er zijn namelijk ook verschillen in de uitstraling en generatie. Een aantal verschillen in type Pokémon plaatjes qua uitstraling.
Holografische Pokémon plaatjes: deze herkenbare glinsterende Pokémon kaarten bevatten een afbeelding die holografisch is. Er zijn ook varianten waarbij de kaart holografisch is, maar het plaatje zelf niet. Dit wordt reverse holo genoemd.
Shiny Pokémon plaatjes: hierop vind je een ‘shiny Pokémon’, herkenbaar aan afwijkende kleuren dan de originele kleur van de Pokémon, met daarnaast sterretjes om het ‘shiny’ effect aan te geven.
EX & GX Pokémon plaatjes: bij Pokémon GX kaarten loopt de Pokémon door over de gehele kaart, waardoor de kaart meer een geheel vormt dan bij originele Pokémon plaatjes. Ze zijn extra sterk, dus een goede keuze voor de Pokémon Trading Card Game. Dit geldt ook voor de EX Pokémon plaatjes.
V & VMAX Pokémon plaatjes: ook de V en VMAX plaatjes hebben een bijzondere uitstraling, waarbij de Pokémon doorloopt over het plaatje. Ze zijn een waar collector’s item en zijn ook verkrijgbaar in holografische V en VMAX varianten.
Tag Team Pokémon plaatjes: op Tag Team kaarten staan twee of meerdere Pokémon van hetzelfde type, zoals Deoxys en Rayquaza of Pikachu & Zekrom. Lees hier meer over Tag Team kaarten.
Alolan Pokémon plaatjes: deze kaarten komen uit de generatie van Sun & Moon. Het bijzondere aan sommige van deze kaarten is dat ze ‘lege energiesymbolen’ hebben, wat betekent dat je met deze Alolan plaatjes kan aanvallen zonder een energy card te koppelen.
Er zijn overigens ook combinaties van bovenstaande mogelijk. Zo vind je binnen vrijwel elke generatie/type ook holografische kaarten en vallen Tag Team kaarten onder de GX-collectie.
Pokémon plaatjes generaties
Pokémon kaarten zijn opgedeeld in verschillende generaties. In de eerste generatie vonden we populaire Pokémon namen zoals Pikachu, Snorlax, Eevee, Gengar, Dragonite, Gyarados, en Pokémon starters en evoluties Bulbasaur – Ivysaur – Venusaur, Charmander – Charmeleon – Charizard, Squirtle – Wartortle – Blastoise.
Ondertussen zijn er veel nieuwe Pokémon bedacht, die allemaal een plekje op Pokémon plaatjes hebben gekregen. Ook de eerste generatie Pokémon zijn opnieuw uitgebracht in nieuwe kaartengeneraties.
Benieuwd naar alle generaties Pokémon plaatjes? Lees dan ons artikel met alle Pokémon kaarten series op een rijtje.
Waarom Pokémon plaatjes verzamelen?
Er zijn verschillende redenen om Pokémon kaarten te sparen. Enerzijds omdat dat gewoon leuk en nostalgisch is. Wie weet heb je er echt je hobby van gemaakt of verwacht je er in de toekomst nog een mooi centje aan te verdienen. Wil je jouw Pokémon kaarten verkopen? Neem dan contact met ons op.
Daarnaast heb je Pokémon plaatjes nodig voor het spelen van de Pokémon Trading Card Game. Leuk om te doen met vrienden, maar je kunt zelfs ook op hoger niveau aan (online) Pokémon TCG toernooien meedoen.
Hoe Pokémon plaatjes veilig bewaren
Je prachtige plaatjes wil je natuurlijk goed beschermen. De kaarten zijn gemakkelijk kwetsbaar voor krassen en vouwen, dus daarom is het aan te raden om ze in sleeves te stoppen. Als collector kun je ze bewaren in een Pokémon plaatjes boek. Lees meer tips over het netjes bewaren van Pokémon kaarten.
Pokémon plaatjes kopen
Er zijn verschillende manieren om aan nieuwe Pokémon plaatjes te komen. Je kunt Pokémon plaatjes booster packs kopen, waarbij het altijd weer een verrassing is welke plaatjes er in je pakje zitten. Ook kun je Pokémon plaatjes boxen kopen, die vaak bestaan uit een aantal vooraf vastgestelde kaarten + booster packs.
Daarnaast kun je natuurlijk ook nog ruilen met vrienden en kennissen, of specifiek op zoek gaan naar een bepaalde kaart en die (online) bestellen. Zorg bij voorkeur dat je via een betrouwbare website koopt, of er anders in ieder geval zeker van bent dat het geen neppe Pokémon plaatjes zijn.
Pokémon plaatjes verkopen
Heb je zelf nog Pokémon kaarten liggen waar je niets mee doet en die je wilt verkopen, bijvoorbeeld om te investeren in nieuwe Pokémon plaatjes? Neem dan contact op met PokemonKaartenVerkopen.nl. Wij geven je een eerlijke prijs voor je kaarten!
Ga terug naar het overzicht