Hero

Ontdek alles wat je wilt weten over Pokémon plaatjes

×
Ga terug naar het overzicht

Pokémon plaatjes, oftewel Pokémon kaarten, zijn een populair collector’s item en worden daarnaast gebruikt voor het spelen van de Pokémon Trading Card Game. Maar hoe zijn Pokémon kaarten ontstaan, welke verschillende soorten Pokémon plaatjes zijn er allemaal, waar koop en verkoop je ze en hoe kun je ze netjes bewaren? Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over Pokémon plaatjes!

Wat zijn Pokémon plaatjes?

Pokémon plaatjes zijn kaarten om te verzamelen of om Pokémon spellen mee te spelen. Ze zijn opgedeeld in drie basistypen:

  • Pokémon kaarten: hierop staan de Pokémon poppetjes.
  • Energy kaarten: hierop staan energiesymbolen, die je matcht bij de aanvallen van de Pokémon.
  • Trainer kaarten: hierop staan extra effecten om in te zetten tijdens spel.

Hoe zijn Pokémon kaarten ontstaan?

Voordat we dieper inzoomen op de verschillende soorten Pokémon plaatjes, geven we je een korte introductie op het ontstaan van de populaire kaarten.

Pokémon plaatjes zijn bedacht als onderdeel van de Pokémon Trading Card Game (Pokémon TCG). De eerste set werd in 1996 gepubliceerd in Japan, met populaire opdrukken van Pokémon als Pikachu, Bulbasaur, Squirtle, Charmander en Mew.

Al snel waaide de populariteit van Pokémon plaatjes over naar andere landen en twee jaar later werd in de Verenigde Staten de eerste Amerikaanse set uitgebracht. De Trading Card Game werd bekend over de hele wereld, en ondertussen worden er jaarlijks meerdere nieuwe Pokémon plaatjes uitgebracht.

  • Release Japan publisher: Media Factory
  • Release United States publisher: Wizards of the Coast
  • Huidige publisher: The Pokémon Company International

Hoe zijn Pokémon plaatjes opgebouwd?

Pokémon plaatjes zijn op een vaste manier opgebouwd, zodat je altijd weet waar je moet kijken om de spelwaarde in te schatten. De achterzijde bestaat steeds uit een Poké Ball en het Pokémon logo.

De Pokémon kaarten met Pokémon poppetjes zijn het meest uitgebreid, met daarop het type Pokémon, de aanvallen en waarde van zeldzaamheid. Meestal is de Pokémon in een apart kader geplaatst, maar er zijn ook kaarten waarbij de Pokémon doorloopt over de gehele kaart (achter de tekst).

Kaart met Pokémon plaatje

Linksboven vind je het evolutieniveau, daarna de naam van de Pokémon. Rechtsboven ontdek je het type en de HP-punten. Daarnaast zie je op de kaart de afbeelding van de Pokémon, met daaronder de aanvalsnaam + uitleg van de schade en benodigde energiekaarten voor het uitvoeren van de schade. Daaronder vind je nog de weakness, resistance en terugtrekkosten. Rechtsonder zie je het symbool voor zeldzaamheid (bol, ruit of ster).

Trainerkaart

De trainerkaart bevat de titel ‘trainer’ en de naam van de kaart. Onder de afbeelding staat een toelichting op de voordelen van de kaart. Daaronder lees je nog de voorwaarden van het inzetten van deze kaart tijdens de Pokémon Trading Card Game.

Energy kaart

Op Energy plaatjes herken je het energiesymbool dat past bij de aanval van je Pokémon kaarten, zoals en water-, vuur- of psychic aanval. Lees hier meer over de verschillende Energy kaarten.

Welke verschillende Pokémon plaatjes zijn er?

We hebben zojuist al een onderscheiding gemaakt in drie basistypen Pokémon plaatjes, namelijk trainers, Pokémon en energy plaatjes. Maar dat is niet de enige onderscheiding die je kunt maken, er zijn namelijk ook verschillen in de uitstraling en generatie. Een aantal verschillen in type Pokémon plaatjes qua uitstraling.

Holografische Pokémon plaatjes: deze herkenbare glinsterende Pokémon kaarten bevatten een afbeelding die holografisch is. Er zijn ook varianten waarbij de kaart holografisch is, maar het plaatje zelf niet. Dit wordt reverse holo genoemd.

Shiny Pokémon plaatjes: hierop vind je een ‘shiny Pokémon’, herkenbaar aan afwijkende kleuren dan de originele kleur van de Pokémon, met daarnaast sterretjes om het ‘shiny’ effect aan te geven.

EX & GX Pokémon plaatjes: bij Pokémon GX kaarten loopt de Pokémon door over de gehele kaart, waardoor de kaart meer een geheel vormt dan bij originele Pokémon plaatjes. Ze zijn extra sterk, dus een goede keuze voor de Pokémon Trading Card Game. Dit geldt ook voor de EX Pokémon plaatjes.

V & VMAX Pokémon plaatjes: ook de V en VMAX plaatjes hebben een bijzondere uitstraling, waarbij de Pokémon doorloopt over het plaatje. Ze zijn een waar collector’s item en zijn ook verkrijgbaar in holografische V en VMAX varianten.

Tag Team Pokémon plaatjes: op Tag Team kaarten staan twee of meerdere Pokémon van hetzelfde type, zoals Deoxys en Rayquaza of Pikachu & Zekrom. Lees hier meer over Tag Team kaarten.

Alolan Pokémon plaatjes: deze kaarten komen uit de generatie van Sun & Moon. Het bijzondere aan sommige van deze kaarten is dat ze ‘lege energiesymbolen’ hebben, wat betekent dat je met deze Alolan plaatjes kan aanvallen zonder een energy card te koppelen.

Er zijn overigens ook combinaties van bovenstaande mogelijk. Zo vind je binnen vrijwel elke generatie/type ook holografische kaarten en vallen Tag Team kaarten onder de GX-collectie.

Pokémon plaatjes generaties

Pokémon kaarten zijn opgedeeld in verschillende generaties. In de eerste generatie vonden we populaire Pokémon namen zoals Pikachu, Snorlax, Eevee, Gengar, Dragonite, Gyarados, en Pokémon starters en evoluties Bulbasaur – Ivysaur – Venusaur, Charmander – Charmeleon – Charizard, Squirtle – Wartortle – Blastoise.

Ondertussen zijn er veel nieuwe Pokémon bedacht, die allemaal een plekje op Pokémon plaatjes hebben gekregen. Ook de eerste generatie Pokémon zijn opnieuw uitgebracht in nieuwe kaartengeneraties.

Benieuwd naar alle generaties Pokémon plaatjes? Lees dan ons artikel met alle Pokémon kaarten series op een rijtje.

Waarom Pokémon plaatjes verzamelen?

Er zijn verschillende redenen om Pokémon kaarten te sparen. Enerzijds omdat dat gewoon leuk en nostalgisch is. Wie weet heb je er echt je hobby van gemaakt of verwacht je er in de toekomst nog een mooi centje aan te verdienen. Wil je jouw Pokémon kaarten verkopen? Neem dan contact met ons op.

Daarnaast heb je Pokémon plaatjes nodig voor het spelen van de Pokémon Trading Card Game. Leuk om te doen met vrienden, maar je kunt zelfs ook op hoger niveau aan (online) Pokémon TCG toernooien meedoen.

Hoe Pokémon plaatjes veilig bewaren

Je prachtige plaatjes wil je natuurlijk goed beschermen. De kaarten zijn gemakkelijk kwetsbaar voor krassen en vouwen, dus daarom is het aan te raden om ze in sleeves te stoppen. Als collector kun je ze bewaren in een Pokémon plaatjes boek. Lees meer tips over het netjes bewaren van Pokémon kaarten.

Pokémon plaatjes kopen

Er zijn verschillende manieren om aan nieuwe Pokémon plaatjes te komen. Je kunt Pokémon plaatjes booster packs kopen, waarbij het altijd weer een verrassing is welke plaatjes er in je pakje zitten. Ook kun je Pokémon plaatjes boxen kopen, die vaak bestaan uit een aantal vooraf vastgestelde kaarten + booster packs.

Daarnaast kun je natuurlijk ook nog ruilen met vrienden en kennissen, of specifiek op zoek gaan naar een bepaalde kaart en die (online) bestellen. Zorg bij voorkeur dat je via een betrouwbare website koopt, of er anders in ieder geval zeker van bent dat het geen neppe Pokémon plaatjes zijn.

Pokémon kaarten kopen

Pokémon plaatjes verkopen

Heb je zelf nog Pokémon kaarten liggen waar je niets mee doet en die je wilt verkopen, bijvoorbeeld om te investeren in nieuwe Pokémon plaatjes? Neem dan contact op met PokemonKaartenVerkopen.nl. Wij geven je een eerlijke prijs voor je kaarten!

Ik wil verkopen

Ga terug naar het overzicht

Het laatste nieuws

Wat is de waarde van Pokémon kaarten uit 1995?

Als echte fan weet je waarschijnlijk wel dat Pokémon kaarten uit 1995 een hoge waarde hebben. De waarde bepalen van Pokémon kaarten is best lastig. Er zijn meerdere factoren die… Bekijk dit bericht

Pokémon Crown Zenith: alles wat je moet weten over de nieuwe set.

Pokémon Crown Zenith: de laatste Sword & Shield set De nieuwste Sword & Shield set: Crown Zenith is op 20 januari 2023 gelanceerd door Pokémon TCG. Dit is de laatste… Bekijk dit bericht

Pokémon Celebrations: 10 meest waardevolle kaarten

Met Pokémon Celebrations viert Pokémon het 25 jaar bestaan van de franchise. Deze Pokémon Celebrations set bevat (hoe toepasselijk) 25 kaarten. Dit is weinig in vergelijking met andere sets. Hierdoor… Bekijk dit bericht

Hoe werkt PSA Pokémon kaart graden?

PSA Pokémon kaart graden is iets wat je waarschijnlijk vaak hoort als je bezig bent met handelen in Pokémon kaarten. Maar misschien weet je niet zeker wat een PSA grading… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over McDonalds Pokémon kaarten

Als echte Pokémon liefhebber, heb je vast wel eens gehoord van McDonalds Pokémon kaarten. Ter ere van het recente 25e jubileum van Pokémon waren deze klassiekers weer teruggekomen in de… Bekijk dit bericht

Japanse Pokémon kaarten: waar koop je ze?

Zelfs als je geen Japans kunt lezen, kun je gefascineerd raken door Japanse Pokémon kaarten. Japanse Pokémon kaarten verschillen van de Engelse op een aantal verrassende manieren. Ook kan de… Bekijk dit bericht

Grote Pokémon kaart: alles wat je wilt weten

Een grote Pokémon kaart lijkt eigenlijk in alles op een normale kaart. Maar dan een stuk groter. En groter is altijd beter, toch? Spoiler alert: een Pokémon grote kaart is… Bekijk dit bericht

Gouden Pokémon kaarten

Gouden Pokémon kaarten, ook wel Metal Pokemon cards, zijn de nieuwste trend op het gebied van Pokémon kaarten. Vooral de vergulde kaarten zijn erg populair. Of het nu de klassieke… Bekijk dit bericht

Alle Pokémon Booster Boxen op een rij

Een Pokémon Booster Box is de ultieme aankoop voor iedere Pokémon kaarten verzamelaar. In zo’n glorieuze box zitten namelijk maar liefst 36(!) booster packs. Dat betekent 360 Pokémon kaarten in… Bekijk dit bericht

Alles wat je wilt weten over Shiny Pokémon kaarten: wat zijn het en hoe trek je ze?

Shiny Pokémon kaarten. Voor sommigen gewoon mooi om naar te kijken, voor anderen een levensgrote obsessie. Het valt niet te ontkennen dat shiny Pokémon kaarten ongekend populair zijn bij zowel… Bekijk dit bericht

Recent ingekochte kaarten

Pokemonkaart Lugia
Pokemon kaart gekocht Abra
Gekochte pokemon kaart
Verkoop je pokemon kaart

Pokedex